Donkey Kong: Jungle Beat review
Donkey Kong: Jungle Beat logo

Donkey Kong: Jungle Beat review

Nintendo heeft altijd al bekendgestaan om haar goede en orginele games. Één van de beste consoles ooit en veel van de beste games aller tijden komen uit Kyoto en elk spel straalt een speciale magie uit. Iets wat alleen Nintendo kan. Iets wat een game tot kunst maakt. Iets revolutionairs. Sinds de Gamecube is het een beetje achteruitgegaan met Nintendo omdat de druk van de concurrentie groter werd en men casual moest gaan, voor de big bucks, voor de massa. Donkey Kong: Jungle Beat laat het Nintendo weer zien waar ik van houd. De game is geweldig! De game is... Nintendo!

In het eind vorig jaar uitgebrachte Donkey Konga was het de bedoeling om met bijgeleverde trommeltjes op het ritme van de muziek te slaan en zo een hele eigen sound te maken. Het spel sloeg niet echt aan maar bleek slechts een voorbode te zijn op het aankomende meesterwerk Donkey Kong: Jungle Beat. De welbekende aap Donkey Kong komt weer eens in de problemen en moet het in 16 werelden die allemaal hun eigen thema hebben (bos, water, ijs, vuur enzovoorts) opnemen tegen veel verschillende vijanden en mooie eindbazen. Het grootste gedeelte van de game zal echter bestaan uit rennen, springen en het vangen van bananen. Donkey heeft namelijk bananen nodig om te overleven en wanneer een vijand hem aanvalt verliest hij wat van dit kromgroeiend fruit. Staat de bananenmeter op nul dan is het 'Game Over'.

Trommelen
Donkey Kong: Jungle Beat speel je zoals gezegd met de bijgeleverde bongo's. Wanneer je op de linkerbongo slaat loopt Donkey naar links en wanneer je de rechterbongo en mep geeft loopt hij ook die kant uit. Als je tegelijk op alletwee de trommels slaat springt de aap en wanneer je klapt vangt de sensor dit op en laat hem een speciale actie uitvoeren. Dit is verschillend, zo kun je op deze manier een vijand ontwijken, een liaan vastgrijpen of een andere contextgevoelige actie uitvoeren. In het begin lijkt dit nogal moeilijk maar na het trainingslevel wordt je er al beter in en op een gegeven moment gaat het bijna lekkerder spelen dan met een controller. Het spel is ook los te koop, dus zonder bongo's, en met een controller te spelen maar dit haalt de meeste fun weg en je houdt dan een bovenmaatste platformer over. Mét bongo's is de game onovertroffen en je weet niet wat je mist als je deze game zonder deze trommeltjes speelt.

Combo's
De game lijkt vooral te bestaan uit het rennen door de levels, het verslaan van vijanden door op ze te springen en het verzamelen van zoveel mogelijk bananen. Maar het spel biedt meer diepgang. Zo is het mogelijk om extra bananen te verdienen door combo's uit te voeren. Door te springen, te slingeren, op vijanden te springen en airjumps te maken is het mogelijk om combo's te maken door Donkey's voeten niet voortijdig de grond te laten raken. Beginnende spelers rennen gewoon als een aap naar het eind van het level en pakken de bananen die ze pakken kunnen maar als je er goed in wordt kun je al combo's maken en die krikken je score behoorlijk op. Afhankelijk van hoeveel bananen je uiteindelijk verzameld hebt krijg je een bronzen, zilveren, gouden of platina Crest waarmee je extra dingen kunt unlocken, zoals levels en minigames.

3 uur
Donkey Kong: Jungle Beat is echt zo'n game waarin je helemaal in opgaat. Die je heel lang speelt waarna je erachter komt dat het huis in de fik staat, wat je niet gemerkt had omdat je je ogen niet van het tv-scherm kon houden. Het trommelprincipe is zo orgineel dat je het gewoon wilt blijven doen en level na level na level doorspeelt.
Toen ik na slechts 3 uur (!) het eindscherm na de 32 levels en 16 eindbazen het eindscherm al had bereikt schrok me een aap, maar die 3 uurtjes zijn slechts een klein deel van de volledige tijd die je met de game bezig bent en daarnaast ook 3 onvergetelijke uurtjes. Elk level is anders en heeft zijn eigen ritme. De game trommelt gewoon zo ongelooflijk lekker weg dat je elk level over en over en nog eens over wilt spelen. Ten eerste omdat ze erg leuk in elkaar zijn gezet, maar vooral omdat je dat magische gevoel, dat gevoel dat je het plastic van de bongo's aanraakt en Donkey door de game leidt, nog eens wilt ervaren. Elk level is een toppertje op zich dat je uitnodigt om je score maar blijven en blijven verbeteren, zodat je in totaal misschien wel het tienvoudige van die 3 uur zoet bent met de game. En tegen die tijd zal je in elk level ook wel een gouden of platina Crest hebben gehaald, wat de pret nog verder opvoert doordat daardoor nog meer nieuwe levels worden geopend die ook tot in het eindige herspeelbaar zijn. De 3 uur waarin je de game voor de eerste keer uitspeelt is dus slechts de flinterdunne schil van deze dikke, hele lekkere banaan die Donkey Kong: Jungle Beat is.

De meeste muziek maak je zelf
Net als voor je handen is het spel ook een genot voor het oog en het oor. De levels zien er erg inspirerend uit en geen omgeving is hetzelfde. Ook de eindbazen zijn mooi vormgegeven en je bent ze nog nooit tegengekomen in een ander spel. En dit alles wordt scherp en met een groot niveau van detail op je beeld getoverd, natuurlijk met Nintendo's welbekende kiddy kleurtjes.
De muziek van Donkey Kong: Jungle Beat maak je natuurlijk zelf door met een goed ritme op de bongo's te slaan maar ook de achtergrondmuziek mag er zeker wezen. Van een vrolijk tam-tam-muziekje tot een spannend orkestraal gedonder wat afgespeeld wordt bij een eindbaas, het zit er allemaal in. Alleen de geluidseffecten, zoals de kreten van Donkey, zijn een beetje mager en halen de score wat omlaag. Maar nogmaals; de meeste muziek maak je zelf.

En als ik dan toch een minpunt op moet noemen ligt dat ook nog niet eens aan de game zelf. De bongo's die Nintendo bijlevert zijn namelijk niet zo stevig en ook het plastic van de vliezen waar je op slaat voelen een beetje goedkoop aan. Wanneer je druk bezig bent kun je zweethanden krijgen en dat speelt een beetje lastig, maar is natuurlijk snel op te lossen met een kleine pauze.

Conclusie
Donkey Kong: Jungle Beat is een meesterwerk met een grote M. Nintendo is het nog lang niet verleerd en laat haar oude magie weer zien die helaas steeds zeldzamer wordt. Laat je niet tegenhouden door de 3, 4 of 5 uur die sommige andere reviews vermelden, je wilt dit spel wel 10 keer uitspelen, alleen maar om dat prachtige gevoel weer te krijgen. En dat kan je van veel andere games niet zeggen. Daarom is Donkey Kong: Jungle Beat zo uniek. Daarom moet iedereen die een Gamecube heeft dit spel kopen, of er gewoon een Gamecube bijkopen.

Remco Molenaar

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door /DareDevil\ op woensdag 3 december, 2008 om 20:07:54 quote

GN "Die Hard"

768 posts
Zeker een mooie en zeer vermakelijke nintendo titel. Dit is beter dan Super Mario Sunshine
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Nintendo Gamecube review
Donkey Kong: Jungle Beat packshot
GN score: 9.0
Bezoekers score (2): 4.8
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 1
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 2
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 3
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 4
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 5
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 6
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 7
  • Donkey Kong: Jungle Beat screenshot nr. 8