Grand Theft Auto: Vice City review
Grand Theft Auto: Vice City logo

Grand Theft Auto: Vice City review

Hij is groter, mooier, beter, sneller, maar vooral… leuker! Grand Theft Auto 3 leek niet beter te kunnen, maar Rockstar bewijst dat dat niet waar is. GTA: Vice City has arrived! Een game die alles kijkt te hebben, wat je je maar wenst.

Grand Theft Auto 3 was waarschijnlijk toch wel dé klapper van afgelopen jaar. Het spel sleepte vele prijzen in de wacht en verkocht al een razende. Niet voor niets natuurlijk, want Rockstar had ook wel een geweldige titel neer gezet. Al gauw kwam het nieuws dat er naast een pc-versie ook een vervolg zou komen en wel snel ook. Iedereen verwachtte een GTA3 in een andere stad, maar al snel bleek er meer te zijn. Op alle vlakken lijkt dit spel herzien en verbeterd te zijn. Nu mogen we dan eindelijk ondergaan hoe veel beter Vice City is.

Precisiewerk
Wat direct opvalt aan Vice City is de precisie die in het spel verwerkt is. Alles loopt lekker, de details kloppen en alles is duidelijk. Het duurt even om de stad te laden, maar dan heb je de grootste laadtijd wel gehad. Grote gedeelten van de stad zijn te betreden zonder enige laadtijd. Als je van eiland naar eiland gaat, moet de console een seconde nadenken om alle mensen en auto’s te laden. Hetzelfde geld voor het betreden van gebouwen. Er zijn in Vice City een heleboel gebouwen meer te betreden dan in GTA3. Discotheken, stripclubs en onderduikadressen zijn volledig van binnen te zien, inclusief personeel, bezoekers en figuranten. Het leuke is dat de mensen ook met elkaar dansen, praten en ruzie maken, iets dat de stad een heel levendig karakter geeft.

Lollige Tommy

Je bent Tommy Vercetti, een Gangster uit Liberty City, die het nu in Vice City moet gaan maken. Dit is echter niet zo eenvoudig, je eerste deal loopt namelijk compleet verkeerd. Als je cocaïne wilt kopen, komen er een hoop wapens tevoorschijn en raak je al je geld kwijt. De baas is natuurlijk ‘pissed off’, dus moet je zorgen dat je het geld terug krijgt. Hier begint je criminele carrière in Vice City.
Het valt op dat de hoofdrolspeler goed gebekt is, in tegenstelling tot GTA3, waarbij er niets gezegd werd. Hij maakt erg leuke opmerkingen bij alle dingen die hij doet. Het acteerwerk is erg goed in Vice City, er is duidelijk meer werk in gaan zitten. In de filmpjes is de kwaliteit wel te vergelijken met een goede jaren ‘80 film. En wat is nou zo leuk? Tommy is grappig! De humor uit de jaren ’80 is goed overgenomen in het spel. Droge opmerkingen, humoristische reacties, alsof het niks kost! Voorbeeldje: als je iemand neerschiet en vervolgens zijn geld afpakt, kan Tommy bijvoorbeeld op een hele sarcastische manier zeggen: “It’s only money” of “Thank you!”. Ook hoor je Tommy in zichzelf de personen vervloeken bij wie hij net op bezoek is geweest. Heel leuk gedaan.

Detail, detail

Grand Theft auto: Vice City is erg goed geslaagd in zijn details. Kleine verschillen maken dit spel heel erg veel beter dan GTA3. Je kunt nu bijvoorbeeld uit rijdende auto’s springen. Kijk hierbij wel uit, want het levert je wel wat schrammen op. Je bent nu ook niet meer de enige persoon in de stad die misdaden begaat. Ook andere mensen kunnen iemand (per ongeluk) overrijden of neerschieten. De politie reageert hier ook op. Soms zie je een auto voorbij razen met loeiende sirenes, die niet voor jou bedoeld is. Het maakt het spel wel weer een stuk realistischer. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet met een pistool een politiebureau binnen te lopen, want dan heb je een serieus probleem. Probeer het eens uit zou ik zeggen!

Grafische hoogstandjes

Vice City is een heel stukje strakker geworden. Lijnen zijn vloeiender, rook- en bandensporen zien er beter uit, auto’s glimmen in de hete zon en alles loopt vloeiend zoals het hoort. Ik heb vrijwel geen slowdown gezien, ook al werd het af en toe flink druk op straat (veel drukker dan in Grand Theft Auto 3). Het gooien van een aantal gasgranaten wil wel wat aan de framerate sleutelen, want 3 keer een grote rookwolk in beeld brengen is iets teveel van het goede voor de engine. Maar dit was slechts een enkel incident. Ik heb dan ook niets te klagen over Rockstar, want Vice City ziet er gewoon gelikt uit! Vliegtuigen laten sporen na in de lucht, de boulevards zijn zeer kleurrijk en als je in een helikopter de stad verkend, kun je heel ver zien, met een hoop detail op de koop toe. De schademodellen zijn sterk verbeterd, het realisme is toegenomen. Een motorkap ziet er nu gewoon echt verkreukeld uit. Als het regent (of iemand met een kettingzaag bewerkt) zie je de spetters op je scherm en het ziet er nog goed uit ook. Ik ben heel benieuwd hoe goed de pc-versie het gaat doen, als je bedenkt dat de PS2 toch al weer bijna twee jaar oud is.

De voertuigen

Je rond bewegen in een stad is nooit leuker geweest. Auto’s, motoren, boten en vliegtuigen staan tot je beschikking. De motoren zijn samen met de helikopter de grootste nieuwe aanvulling in het spel en spelen belangrijke rollen. Maar goed ook, want ze zijn ontzettend leuk! De motor is direct vanaf het begin beschikbaar, voor de heli moet je eerst het andere eiland ‘unlocken’. Er zijn een heel aantal verschillende motoren te berijden. Zo kun je op een chopper of een racemotor rijden, maar ook een scooter en crossmotor zijn aanwezig. Ze hebben ieder zo hun eigen sterke punten, zo is de scooter erg wendbaar en de racemotor erg snel. Verder kun je je gewicht verplaatsen op de tweewielers, zodat je er leuk mee kunt stunten. De racemotor op zijn achterwiel trekken is geen probleem, maar op je voorwiel tot stilstand komen met de scooter is minstens even leuk!
De heli vraagt wat meer precisie, maar is heel erg handig als je hem onder controle hebt. Achtervolgingen zijn goed te doen en je bent verzekerd van een goede entree bij de vele discotheken. Naast een helikopter kun je ook nog in een watervliegtuig vliegen, die met name voor drugstransporten gebruikt wordt. Gelukkig zijn de goede vertrouwde vervoersmiddelen ook in ere gehouden. Zo zijn er dik honderd verschillende auto’s te jatten, de ene nog leuker dan de andere. Oude racemonsters zijn erg leuk, maar ook een golfkarretje kan je uren bezig houden. Je kunt met de vele auto’s een hoop doen in de stad. Zo zijn er overal schanzen te vinden, waarop je de betere jump maakt. De voertuigen voelen in Vice City ook wat massiever aan heb ik het idee. Minder springerig, meer volume. Je hebt echt het gevoel onderweg te zijn met een grote bak, als je bijvoorbeeld in een Rancher (grote terreinwagen) stapt. Ook wordt er nu meer gebruik gemaakt van boten. Ze zijn wat meer in het spel betrokken en worden vaker in missies gebruikt. Het water ziet er een stuk beter uit en er is een hele nieuwe schare aan boten te vinden. Speedboten, zeilboten, je kan het zo gek niet verzinnen, of je kan er een criminele activiteit op uitvoeren.

De radio

Waar GTA3 om bekend stond was de geweldige radio. Wel, vergeet die radio maar, want ook in deze versie van Grand Theft Auto is er een enorme verbetering te vinden. Maar liefst 10 uur muziek zal je bijstaan in dit spel! En wat voor muziek: Michael Jackson, Blondie, Spandau Ballet, Kim Wilde, The Pointer Sisters, Kool & The Gang, Bryan Adams, Lionel Richie en Run DMC zijn slechts een fractie van het totale muziekaanbod! De nummers zijn ook veel beter herkenbaar dan in GTA3. Ook nu zijn er weer verschillende muziekzender te beluisteren met ieder een eigen geluid. De grappige reclameblokken zijn uiteraard niet verdwenen. Ook de zender K-Chat is soms echt lachwekkend om te horen. Het geluid krijgt van mij dan ook een dikke pluim, niets op aan te merken.

Minpuntje? Iemand?

Als ik dan toch iets te klagen moet hebben: Tommy kan nog steeds niet zwemmen! Je kunt rustig een motor met honderd kilometer per uur tegen een muur parkeren en weglopen. Je kunt rustig een paar kogels van een uzi in je lichaam krijgen en weglopen. Maar zodra je in het water valt ben je dood! Jammer maar helaas. Dit is dat een van de weinige kritiekpuntjes die ik heb. Ik zou kunnen gaan klagen dat de politie niets doet als je ze voorbijraast op topsnelheid bij een rood licht, maar dan zou het spel waarschijnlijk onspeelbaar worden. Dit zijn hele kleine dingetjes die eigenlijk niets aan het totaal afhalen.

Dus…

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: ik ben heel enthousiast over Grand Theft Auto: Vice City. Het spel bied ruim meer dan GTA3 en is zijn geld meer dan waard. Vice City heeft alles, doet alles en verdiend alles. Het spel kon me in vrijwel alle opzichten overtuigen. Het detail is geweldig, de mogelijkheden eindeloos: groter, mooier, beter, sneller, en leuker dan ooit. Ongetwijfeld één van de beste spellen van het komende half jaar! Kopen, kopen, kopen!

Joris Romeyn

Minimale Systeemeisen
Playstation2 console
Aanbevolen Systeemeisen
Playstation2 console
Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door Golden Tears op dinsdag 15 mei, 2007 om 14:37:03 quote

Prince of Persia

122 posts
Eigenlijk niet zo origineel meer, vergelijk deze maar eens met San Andreas, daar heb je veel meer mogelijkheden en die is een stuk beter gemaakt.
Gepost door Game Angel op dinsdag 24 juli, 2007 om 17:57:00 quote

Prince of Persia

182 posts
Lijkt me een erg leuke game, heel veel belovend in 1 woord: Toppie!
Beoordeling van Game Angel: 10
Gepost door lord ian op vrijdag 25 januari, 2008 om 17:30:42 quote

Sub Zero

327 posts
heel leuk wel een klein landschap
Beoordeling van lord ian: 9
Gepost door pokemon-emerald op maandag 24 maart, 2008 om 17:27:30 quote

Prince of Persia

199 posts
ergens kan je ook ietts doen met dat je extra helikopters krijgt hoe doe je dat en waar en geef me alle info
Gepost door i7 Grendel op vrijdag 11 april, 2008 om 16:47:00 quote

GN "Die Hard"

537 posts
Het is een prachtige game als je het vergelijkt met GTA3. Maar als je inderdaad GTA San Andreas gewend bent, zijn sommige dingen wel jammer. Ook het geluid van dingen die Tommy op straat zegt, klinkt alsof je in een lege gymzaal bent, het galmt een beetje. En zwemmen is natuurlijk een probleem. Maar verder is het een heel vette game.

Klein dingetje. Als jullie dit niet herkennen, ik speel de PC versie. Ik heb geen namelijk geen Playstation. Als iemand de PC versie heeft en dit niet, vertel het me even (kan ook aan mijn valse versie liggen, ik heb de game wel gekocht maar die werkt niet meer maar das een lang verhaal).

Beoordeling van i7 Grendel: 9
Gepost door Xtremie op maandag 14 april, 2008 om 13:27:06 quote

GN "Commander"

1233 posts
Ik vind dit nog steeds de mooiste nu nog wachten tot 29 april
Gepost door Mika17 op maandag 2 juni, 2008 om 12:27:48 quote

n00b

5 posts
Vind het vergeleken met GTA 3 wel een goed spel. In het begin vond ik t ook een vette game, maar ik heb GTA san andreas gekocht en t is.. Veel leuker nu ga ik GTA liberty city stories kopen
Beoordeling van Mika17: 7
Gepost door Dotz op zondag 3 augustus, 2008 om 21:10:14 quote

GN "Die Hard"

741 posts
Toch vinden veel mensen deze game leuker dan GTASA
Beoordeling van Dotz: 8
Gepost door LouisvanGaal op zaterdag 21 februari, 2009 om 11:54:08 quote

GN "Ultima"

1622 posts
Nouja ik vint gta sa beter hoor
Beoordeling van LouisvanGaal: 7
Gepost door Dotz op zondag 22 november, 2009 om 19:54:31 quote

GN "Die Hard"

741 posts
Groter, ja.. Maar beter? Daar ben ik het niet mee eens, met al dat ''Sex Appeal, Fat, Respect etc.'' lijkt het wel een rpg
Beoordeling van Dotz: 8
Gepost door oldboy12 op vrijdag 16 april, 2010 om 23:12:27 quote

Pacman

75 posts
Er zijn vele redenen waarom GTA fans toch voor Vice City kiezen 1. Je krijgt het gevoel dat je echt in de 80's zit 2. Het beste verhaal ooit bij elkaar gemaakt 3. De beste muziek ooit bij elkaar gezet 4. De geweldadige maar ook grappige personage Tommy Vercetti

GEWOON TOPPIE YOPPIE

Beoordeling van oldboy12: 10
Gepost door Dotz op zondag 30 mei, 2010 om 16:12:36 quote

GN "Die Hard"

741 posts
i7 Grendel schreef:
Het is een prachtige game als je het vergelijkt met GTA3. Maar als je inderdaad GTA San Andreas gewend bent, zijn sommige dingen wel jammer. Ook het geluid van dingen die Tommy op straat zegt, klinkt alsof je in een lege gymzaal bent, het galmt een beetje. En zwemmen is natuurlijk een probleem. Maar verder is het een heel vette game.

Klein dingetje. Als jullie dit niet herkennen, ik speel de PC versie. Ik heb geen namelijk geen Playstation. Als iemand de PC versie heeft en dit niet, vertel het me even (kan ook aan mijn valse versie liggen, ik heb de game wel gekocht maar die werkt niet meer maar das een lang verhaal).

Ik heb GTA San Andreas half uitgespeeld, en daarna nooit meer gespeeld. GTA III speel ik nog altijd!

Beoordeling van Dotz: 8
Gepost door klskfan op woensdag 8 juni, 2011 om 19:38:52 quote

Pong

35 posts
op PSP is leuk.op PS2 reed ik altijd op een roze brommer LOL
Gepost door Cheyenne13 op woensdag 11 juli, 2012 om 10:44:57 quote

n00b

2 posts
Hallo, ik speel nog feen week op GTA vice city voor de ps2 maar als ik met een bood wil varen gaat dat niet wand er staan poorten voor en die zijn op slot Ik kan ook niet naar de linkerkant van de kaart wand daar is net hetzelevde bij de 4 lange bruggen ok met poorjen voor en ik graak er ook niet voorbij Dus ik kan niet me een bood varen en ik kan niet naar het vliegveld :s Ik zou graag zo rap mogelijk een andwoord hebben van iemand met meer ervaring en nog iets Ik kan GEEN cheats uitvoeren Alvast bedankt
Gepost door colin_kazim op dinsdag 16 oktober, 2012 om 11:21:06 quote

Pong

32 posts
best game ever made
Gepost door colin_kazim op dinsdag 16 oktober, 2012 om 11:22:24 quote

Pong

32 posts
Cheyenne13 schreef:
Hallo, ik speel nog feen week op GTA vice city voor de ps2 maar als ik met een bood wil varen gaat dat niet wand er staan poorten voor en die zijn op slot Ik kan ook niet naar de linkerkant van de kaart wand daar is net hetzelevde bij de 4 lange bruggen ok met poorjen voor en ik graak er ook niet voorbij Dus ik kan niet me een bood varen en ik kan niet naar het vliegveld :s Ik zou graag zo rap mogelijk een andwoord hebben van iemand met meer ervaring en nog iets Ik kan GEEN cheats uitvoeren Alvast bedankt

de andere kant unlock je pas na een tijdje.. check anders wikigta, daar kan vast wel vinden na welke missie dat is.

Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 2 review
Grand Theft Auto: Vice City packshot
GN score: 9.2
Bezoekers score (166): 8.6
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 1
  De chopper is dikke pret
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 2
  Maar ook de racemotor is geweldig
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 3
  je bent erg snel op twee wielen
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 4
  Iemand met een bezoekje vereren
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 5
  De lowriders blijven erg leuk
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 6
  De wapenhandel, voor al uw problemen een oplossing
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 7
  De boot, onmisbaar in Vice City
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 8
  De heli is een handig vervoermiddel
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 9
  De Rancher is lekker groot en sterk, handig als vluchtauto
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 10
  Hier krijg je aan het begin je opdrachten
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 11
  Lookin cool
 • Grand Theft Auto: Vice City screenshot nr. 12
  Ajax - Feyenoord aftermath