Hitman - Episode 1: Parijs review
Hitman logo

Hitman - Episode 1: Parijs review

Hitman, Agent 47, de kale knikker, Mr. Barcode, Danil die voor Hipster Hitman uitkomt, het is de terugkeer van de Silent Assassin in een nieuw jasje. De serie gaat episodic en dat betekent dat Hitman gedurende 2016 in twee seizoenen en zeven episodes verschijnt. Helemaal nieuw is het natuurlijk niet, want onder andere de games van Telltale worden al een aantal jaar op die manier op de markt gebracht. Maar, werkt het voor een AAA-titel als Hitman? Want Episode 1: Intro Pack in Parijs biedt wellicht te weinig content, al staat onze koele moordenaar wel als een huis.

Enter A World Of Assassination
Dit is de slogan van Hitman versie 2016 en ze voegen daad bij woord, want de zeven episodes die de uiteindelijke game zal gaan vormen - met als rode draad een mysterieus verhaal spelen zich wereldwijd af. Zo bevind je je voor de eerste missie in Parijs, waar ik recentelijk voor een perstrip ook was, om daarnaast al Episode 2 te spelen en een glimp op te vangen van Episode 3. We gaan respectievelijk naar Sapienza, het zonnige Itali, en Marrakech, een oude stad met een luxe Zweedse ambassade. Meer mag ik er niet over zeggen, maar dat Hitman gedurende het jaar potentie en diversiteit biedt is al wel duidelijk. Echter, Episode 1 is het Intro Pack die je voor vijftien euro aanschaft met als beloning twee tutorial levels en de hoofdmissie in Parijs.

Deze twee tutorials voelen ietwat beklemmend, hoewel het een goed begin is om Hitman te leren kennen. De basis wordt opgediend en door middel van challenges, dertien in de eerste tutorial en iets meer in de tweede, kun je de trucjes van het geruisloos moorden eigen maken, maar het maakt ook je zoekwerk beter en tactischer. Sommige challenges zijn vrij simpel te behalen, echter, zoals het een echte Hitman betaamt wordt het uitdagend genoeg gemaakt. Zeker als je naar Parijs vertrekt. De enorme locatie bevat het paleis waar een modeshow wordt gehouden alsook een veiling en een feest, en tevens omgevingen als een parkeerplaats, een kelder, een helikopterplatform en de tuinen van het paleis. Dit vertrek laat je nog wel eens dolen waardoor je voortdurend verdwaalt. Het maakt dat Hitman je legio mogelijkheden schenkt om jouw doelwitten uit te schakelen.


In Parijs krijg je twee doelwitten en afhankelijk van welke instellingen je aan hebt staan, krijg je hints en tips, of zul je het volledig zelf uit moeten pluizen. Mijn recente stream van Hitman zorgde voor reacties als: Hoor Danil denken. En dat is het prachtige, je zit continu te bedenken waar de doelwitten zich bevinden, welke route ze lopen, of ze veranderend gedrag vertonen, op welk moment ze te vermoorden zijn en op welke mogelijkheden. Na diverse keren zijn de patronen wel hetzelfde en is de AI niet altijd even snugger, maar h, het paleis is zeer goed gevuld met mensen. Daarnaast is de tactiek om ongezien paleis medewerkers, guards, stylisten of een crewlid bewusteloos te wurgen en zijn kleding aan te trekken als vermomming. Zodoende kun je als stylist door de coulisse wandelen, waar dat met je tuxedo niet lukt. Echter, als stylist mag je bijvoorbeeld weer niet langs bepaalde guards, en is het raar om als crewlid door de keuken te lopen. Je bent voortdurend aan het peilen met welke vermomming je waar mag komen, wie van de leiding je zelfs als bewaker verdacht vindt en hoe je verdomme langs al die machinegeweren komt.

Parijs paleis
Na meerdere speelsessies, pogingen zo weinig mogelijk moorden te plegen - waar lange laadtijden een knelpunt zijn - en zo snel je kunt en op een zo originele manier Parijs weer te verlaten, is te merken dat ontwikkelaar IO Interactive veel heeft geleerd. Weinig cheesy te zien uit Hitman: Absolution, maar een strakke presentatie, flinke kwaliteit in de cutscenes en het verband tussen eerdere assassinations en deze in Parijs. Het vlechtwerk in deze Hitman is aan en dat vele werk zien we terug in de eerste episode. Het complexe bolwerk van het paleis zorgt dat je na tig speelsessies nog steeds nieuwe kamers, ruimtes, items en wapens vindt. Het is mogelijk gesprekken af te luisteren, je te blenden als een ober en op die manier informatie te verschaffen over een doelwit. Wat zijn de wensen en behoeften van je target, wat beweegt ze en wat halen ze uit? Vergiftig je ze, laat je het lijken op een ongeluk door als technicus een box te laten vallen, wurg je ze met een draad terwijl je net daarvoor een bewaker met je silencer hebt gedood of ga je grof rammen met een hamer? Ik verklap niet teveel, al lijken de mogelijkheden eindeloos en zijn de geluidstechnische elementen hierin zeer verfijnd. Hitman is continu analyseren en daar komt dat hardop denken steeds weer in terug.


Kalend begin
Een kleine sprong in de lucht als je opeens vergif vindt, of intel, of camerabeelden kunt wissen waar je als stylist iets hebt uitgevroten, of zelfs een vermomming overneemt waarmee je vrijwel overal vrijuit kunt lopen. En ze noemen je zelfs bij naam! Dit zijn uitvindingen die je echt niet allemaal in de eerste ronde tegenkomt. Dat maakt het mechaniek zo subliem. Het is misschien af en toe een flink doolhof, al voelt Parijs na meerdere keren nog steeds verfrissend. Zeker als je iedere speelsessie je gear, kleding en begin locatie kunt kiezen. Dit creert uiteraard variteit. Echter, ook al steekt Episode 1 excellent in elkaar, de content blijft karig. Zeker als je na een derde sessie binnen het uur redelijk tevreden het paleis uitwandelt, ga je analyseren hoe lang n missie van deze episodische Hitman interessant blijft. Uitgelichte contracten, die spelers online met behoorlijke vrijheid kunnen creren, zijn een verlenging van de gameplay en geven je opnieuw inzicht in het moorden in Parijs. Maar, het blijft Parijs, de omgeving verandert niet. Ook IO Interactive komt binnenkort met elusive targets, doelwitten in dit gebied die je binnen 48 uur moet zien om te leggen. Tevens geven de meer dan tachtig challenges je genoeg om alles uit te pluizen in de game.

Conclusie
Dat gezegd hebbende blijft er toch een dubbel gevoel achter. Ja, Hitman heeft een voortreffelijke comeback, met een prima visueel aspect door vele NPCs te plaatsen en kleine details als bloedspetters na een grove moord te implementeren, geloofwaardige voice-overs en prachtig vormgegeven cutscenes, met als kanttekening vrij lange laadtijden. De sfeer is om te snijden, Agent 47 is soepeler dan ooit en je kunt het zo grimmig maken als je zelf wilt. Het smaakt naar meer en echte Hitman-fans smullen absoluut en wel van deze eerste episode. Voor de wat meer twijfelende gamer is de content wellicht wat karig en is het afwachten wat de ontwikkelaar nog met Parijs kan. Gelukkig heb ik Episode 2 en 3 respectievelijk gespeeld en gezien en kan ik stellen dat er genoeg potentie in zit om te kunnen blijven boeien. In 2017 verschijnen alle episodes gebundeld op schijf en dit zal het andere deel van de gamers overtuigen om met onze kale killer aan de slag te gaan. De rode draad in het verhaal van Hitman mag nog wel beter tot zijn recht komen, want een climax kent het einde van Parijs niet. Hopelijk komt dit op gang in de volgende episodes, aangezien Agent 47 in een tuffende stoomtrein die overal stopt natuurlijk niet volledig tot zijn recht komt.
Wat is HOT:
IJzersterke gameplay in een complexe omgeving
Legio mogelijkheden om te moorden
Sublieme sfeer
Goede uitdaging
Wat is NOT:
Snakt naar meer door karige content
Lange laadtijden

Danil de Zwart

Reacties
Ga naar pagina: 1, 2 volgende »
Gepost door DoeMaarWat op zondag 13 maart, 2016 om 07:44:52 quote

Sonic

267 posts
Vooral de details in gameplay spreken mij aan, heb nog nooit een hitman gespeelt
Gepost door kiesmaarwa op zondag 13 maart, 2016 om 08:01:15 quote

Sub Zero

385 posts
Ik heb volgens mij de discussie rondom de periodieke content van deze game gemist, maar 15 voor 1 missie? Dan mag ik toch hopen dat de 'season pass' gewoon 60-70 is? Maar op zich wel slim om zo'n game in episodes uit te brengen. Ik ben veel meer geneigd om missies te herspelen als ik maar 1 missie tegelijk kan doen. Heeft deze Hitman eigenlijk nog iets te maken met de vorige Hitmans? Anders moet ik die collectie weer eens afstoffen..
Gepost door janjan1717 op zondag 13 maart, 2016 om 08:04:03 quote

Pacman

99 posts
Komt er eigenlijk meer aparte dlc, zoals skins enzo?
Gepost door Thomsnov op zondag 13 maart, 2016 om 08:11:21 quote

GN "Commander"

1095 posts
Het is ook wel een echt geperfectioneerde game want je hebt zoveel mogelijkheden om iemand te killen dat is echt geniaal.
via iPhone
Gepost door GamerJaime op zondag 13 maart, 2016 om 09:04:13 quote

GN "Commander"

1153 posts
Ik vind het supertof dat ze met deze game weer terug gaan naar wat Blood money en Silent Assassin zo tof maakte. Die games hadden wel een verhaal maar het ging mij daar vooral om al die creatieve mogelijkheden hoe je je target om kon leggen. Bij die laatste vond ik het verhaal teveel aanwezig en ook niet zo heel best. Dus ja deze review bevestigd wat ik hoopte dat je eindigt met een gevoel van ik wil meer! Daarom wacht ik totdat ik alles achter elkaar kan spelen.
via iPhone
Gepost door Thomsnov op zondag 13 maart, 2016 om 09:21:27 quote

GN "Commander"

1095 posts
Deze game doet zeker niet onder voor Assasins Greed. Het Assasin element in deze game is gewoon zo goed. Ik baal er wel van dat het een episodische game is.
via iPhone
Gepost door Stubborn op zondag 13 maart, 2016 om 09:22:15 quote

Duke Nukem

418 posts
Ziet erg goed uit, behalve de laadtijden, soms is het echt dramatisch met de laadtijden, hopelijk wordt het niet zo lang.
Gepost door Downzilla op zondag 13 maart, 2016 om 09:30:17 quote

GN "Commander"

1084 posts
Dus niemand hier vindt het erg dat je 24/7 online moet zijn voor een single player game? wtf.
Gepost door King Bowser op zondag 13 maart, 2016 om 10:34:57 quote

Prince of Persia

151 posts
Doen ze even hoor.
Gepost door Callofdeepak op zondag 13 maart, 2016 om 10:42:38 quote

Prince of Persia

154 posts
Ziet er zo vet uit hopelijk WIN IK DE COLLECTOR'S EDITION :} lekker mensen silent shotten hit me up
via iPhone
Gepost door Kyl1an op zondag 13 maart, 2016 om 11:28:37 quote

Pong

24 posts
Dat klinkt toch echt wel heel nice!
Gepost door Bram_M99 op zondag 13 maart, 2016 om 11:39:27 quote

GN "Ultima"

1828 posts
(null)
via iPhone
Gepost door Bram_M99 op zondag 13 maart, 2016 om 11:40:27 quote

GN "Ultima"

1828 posts
Wow een8? Had lager verwacht. De game lijkt mij leuk, maar voor 15 veel te kort... De beta beviel mij wel erg goed dus misschien dat ik 'm nog oppak.
Gepost door Moodey op zondag 13 maart, 2016 om 12:51:22 quote

GN "Die Hard"

712 posts
Vind zelf de episodische aanpak niet passend bij Hitman en slechts ergerlijk, ookal is de game vaak fucking awesome. Ben niet een geduldig persoon
Gepost door Kamelot2 op zondag 13 maart, 2016 om 14:43:33 quote

GN "Die Hard"

736 posts
Mooie cijfer ben erg benieuwd! Lijkt mij zeker weer een toffe game!
Gepost door Puddingboom op zondag 13 maart, 2016 om 15:12:21 quote

Duke Nukem

430 posts
mooie review, Binnenkort maar even mijn gpu upgraden want mijn kaart is een klein beetje heel oud en kan zulke prachtige games niet aan. Hopen dat in die tijd hun de gameservers fixen want die blijken redelijk veel problemen te hebben
Gepost door DutchGamer-W- op zondag 13 maart, 2016 om 15:18:51 quote

GN "Sickness"

7074 posts
Dus met andere woorden, dit is een waardige reboot. En dit is pas de eerste lvl.
Gepost door sksk55 op zondag 13 maart, 2016 om 17:02:09 quote

Prince of Persia

171 posts
misschien toch maar ff halen dan
Gepost door nielsiebro op zondag 13 maart, 2016 om 17:18:55 quote

GN "Die Hard"

703 posts
is het het waard om eerst 12 euro er aan uit te geven?
Gepost door GrijzeVos op zondag 13 maart, 2016 om 17:39:29 quote

GN "Die Hard"

517 posts
Wow, Hitman heeft echt veel reacties, vraag me af waarom.
Gepost door NuckChorris op zondag 13 maart, 2016 om 18:11:57 quote

Prince of Persia

115 posts
Leuke review. Kijk erg uit naar de nieuwe Hitman. Alleen vind ik het jammer dat de game in delen word gereleased. Als ik game koop doe ik dat pas als alle episodische content gereleased is.
Gepost door DJaan op zondag 13 maart, 2016 om 18:16:02 quote

Pong

31 posts
Geweldig komiek artikel, zeker een aanradertje als je de vorige Hitman Games hebt gespeeld. (Hopen dat ik hem dan kan winnen.)
Gepost door _xNickelson op zondag 13 maart, 2016 om 20:03:29 quote

Pacman

93 posts
Kijk er erg naar uit! Ben gestart met absolution vond ik een supervette game
via iPhone
Gepost door sander123456789 op zondag 13 maart, 2016 om 20:15:19 quote

Pacman

60 posts
Als alle delen zo goed zijn als het eerste, dan is het de 59 euro meer dan waard
via iPhone
Gepost door zowilco op zondag 13 maart, 2016 om 20:39:37 quote

Prince of Persia

147 posts
goeie review
Gepost door explorernl op zondag 13 maart, 2016 om 21:08:02 quote

n00b

12 posts
Oke
Gepost door Zobaba op maandag 14 maart, 2016 om 00:17:21 quote

Pong

23 posts
Irritanter vond ik soms de bij vlagen rare AI. Parijs is gevuld met NPCs en die hebben (de n meer dan de ander) allemaal hun eigen verhaal en routines. Soms maken ze rare bokkesprongen, vinden ze je verdachte dingen doen zonder dat je daadwerkelijk iets gek doet, of zien mensen acties van je die ze eigenlijk niet hadden kunnen zien. Op dat soort, gelukkig spaarzame momenten,
Gepost door gk_douwe op maandag 14 maart, 2016 om 07:23:50 quote

Pacman

71 posts
ik doe mee met de xbox giveaway
Gepost door madda op maandag 14 maart, 2016 om 10:13:48 quote

Duke Nukem

429 posts
Die laadtijden worden tegen woordig ook steeds langer bij elke game, moet toch iets aan te doen zijn.
Gepost door Hitman047 op maandag 14 maart, 2016 om 10:46:05 quote

MvdM Januari

4508 posts
Prima game tot nu toe. Mijn eerste indruk is dat dit d opvolger van Blood Money is waar ik al die jaren op gewacht heb. (Met opportunities, instinct, de mini map, e.d. allemaal uit dan.)

Voor die ene level is er toch een stuk meer content dan je zou verwachten. Ben heel erg benieuwd naar de rest van het seizoen. Als de andere locaties van dezelfde kwaliteit zijn gaat dit echt een hele sterke game worden.

Beoordeling van Hitman047: 8.5
Gepost door Timothiey op maandag 14 maart, 2016 om 10:55:13 quote

Pacman

98 posts
lijkt mij wel een leuke game
Gepost door Johnny1995 op maandag 14 maart, 2016 om 14:40:28 quote

Prince of Persia

170 posts
goede review
Gepost door gk_douwe op maandag 14 maart, 2016 om 16:08:00 quote

Pacman

71 posts
ik wil graag de hitman collectors edition winnen ik heb nog nooit een hitman game gespeelt. nou ja eentje hitman go op de ipad. wel heb ik de films gezien
Gepost door jorisboots op maandag 14 maart, 2016 om 20:22:20 quote

Sonic

216 posts
Een 8 lijkt mij een prima cijfer
Gepost door 2001frenske op maandag 14 maart, 2016 om 20:40:17 quote

n00b

14 posts
Deze game ziet er zo vet hopelijk win ik deze game met al die extra's. Heb laatst een PS4 gekocht heb maar een game en deze game zou ik echt willen
Gepost door yapo op maandag 14 maart, 2016 om 21:55:14 quote

Sub Zero

309 posts
Ziet er wel ontzettend vet uit zeg!
Gepost door dmb97 op dinsdag 15 maart, 2016 om 00:24:41 quote

Duke Nukem

456 posts
Ik vind het jammer dat ze de game in episodische delen doen maar ze zullen wel denken dat ze meer geld kunnen verdienen want voor de gamers doen ze het zeker niet hitman is geen game die je zo moet spelen maar ja wat kan je er aan doen een missie doen en dan maanden wachten op de volgende dat werkt frusterend ik vind dat hitman niet thuis hoort in dat episodische gedoe.
Gepost door Master Messi op dinsdag 15 maart, 2016 om 02:04:49 quote

Pong

39 posts
De open beta was geweldig! Wat een duistere humor zit er soms in met zijn "ongelukken"
Gepost door _BeefCake99_ op dinsdag 15 maart, 2016 om 11:37:20 quote

Duke Nukem

422 posts
Ziet er uit als een kek spelletje
via iPhone
Gepost door Callofdeepak op dinsdag 15 maart, 2016 om 14:00:39 quote

Prince of Persia

154 posts
Beta was erg leuk en ik hoop zo erg dat ik de collector's edition win
via iPhone
Gepost door Bjornmaes op dinsdag 15 maart, 2016 om 17:34:05 quote

n00b

10 posts
ziet er natuurlijk weer geweldig uit
Gepost door kareltje5 op dinsdag 15 maart, 2016 om 19:34:33 quote

Prince of Persia

115 posts
Klinkt goed en smaakt naar meer!
Gepost door TheNerdNL op woensdag 16 maart, 2016 om 10:08:13 quote

GN "Die Hard"

618 posts
oke
Gepost door Hexnn op woensdag 16 maart, 2016 om 15:45:13 quote

n00b

13 posts
Ben benieuwd wat het totale cijfer wordt als alle episodes gereleased zijn.
Gepost door edootje1981 op woensdag 16 maart, 2016 om 17:56:48 quote

Pong

27 posts
HIT ME MAN!
Gepost door OnOwned op woensdag 16 maart, 2016 om 21:08:23 quote

Crewmember

327 posts
Laat snel de rest van die content maar komen
Gepost door Ellen121 op donderdag 17 maart, 2016 om 08:16:24 quote

Pong

21 posts
Mooi geschreven
Gepost door Broodbeleg op donderdag 17 maart, 2016 om 09:58:55 quote

GN "1337"

4845 posts
Review niet gelezen. Voor de stropdas.
Gepost door vikvir op donderdag 17 maart, 2016 om 20:29:12 quote

Prince of Persia

118 posts
Ik vind het jammer dat ze alles in episodes gaan doen heb liever gelijk een volledige game
Gepost door Dr. D3nVil op zaterdag 19 maart, 2016 om 23:53:22 quote

GN "Commander"

1022 posts
Duidelijke review, begin wel zin te krijgen in deze game
Ga naar pagina: 1, 2 volgende »
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 4 review
Hitman packshot
GN score: 8.0
Bezoekers score (7): 8.9
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Hitman - Episode 1: Parijs screenshot nr. 1
  • Hitman - Episode 1: Parijs screenshot nr. 2
  • Hitman - Episode 1: Parijs screenshot nr. 3
  • Hitman - Episode 1: Parijs screenshot nr. 4