Minecraft: Xbox 360 Edition review
Minecraft: Xbox 360 Edition logo

Minecraft: Xbox 360 Edition review

Minecraft is al sinds de game zich in haar alpha-fase bevond een enorme hit. Massa's gamers sloten hun gewelddadige shooters en immersieve RPG's af en begonnen een nieuw leven in de goedkope, downloadbare sandbox game. Met een pikhouweel in de hand en de lust voor diamanten in het achterhoofd sprongen gamers in de diepe grotten en ravijnen van Minecraft.

De verslavende gameplay was op slag een fenomeen en bedenker Markus 'Notch' Persson staat sindsdien bekend als een indielegende binnen de game-industrie. Met een simpel concept toch zo veel spelers aantrekken is immers niet niks. Werkt Notch’ succesformule ook een jaar later weer, ditmaal op de Xbox 360?


Eigenlijk is het net Minecraft...
Ja, daar zit je dan. Op de bank, rustig afwachtend tot de balk volloopt en je Xbox 360 een vrolijk geluidje uitkraamt om je te laten weten dat de Minecraft: Xbox 360 Edition nu echt helemaal op je harde schijf staat. ‘Plong!’ Daar is hij dan. Geduld heb je natuurlijk niet en dus start je die game meteen op. Allerlei vragen razen door je hoofd terwijl het spel rustig opstart, maar de belangrijkste moge duidelijk zijn en je wil hem beantwoord zien! “Minecraft op een console, met een controller nog wel, potverdorie, hoe is dat nou?”

Hoe is dat nou? Nou, niet bepaald veel anders dan de originele PC-versie. Nee echt, de Xbox 360 Edition is een geslaagde overzetting van het originele Minecraft. Geen addertjes onder het gras, dit is gewoon Minecraft zoals we het kennen. Niet dat dat een slecht aspect is, integendeel: dit is juist wat we zoeken in een port, nietwaar? Als gamer die het origineel heeft gespeeld, is het enkel even wennen aan de (overigens erg fijne) besturing met een controller en je bent startklaar om een Minecraft-avontuur te beleven op je Xbox 360. Zo niet, dan neem je even de nieuwe tutorial door en dan kun je ook beginnen aan hetgeen waar je bevriende PC-gamers al een jaar over door bazelen. Op de console is de game immers net zo blokkerig en net zo verslavend als altijd. Een naadloze port, zou je dus kunnen zeggen.


...maar ook net niet
Een term als 'naadloze port' heeft in dit geval echter wel een kleine kanttekening. Minecraft: Xbox 360 Edition is namelijk de perfecte overzetting van de PC-versie van Minecraft 1.8, van toen de Xbox 360-versie aangekondigd werd. Met andere woorden, features die we kennen uit de volledige PC-versie van Minecraft zoals 'The End', vriendelijke dorpen en verlaten mijnschachten, zijn niet terug te vinden in de Xbox 360 Edition. Nog niet, althans.

Een slechte zaak? Dat is aan jou om te beslissen. Ikzelf hecht persoonlijk weinig waarde aan deze elementen en heb Minecraft dan ook nooit echt veel gespeeld nadat de game daadwerkelijk uit haar bèta-fase getreden is. Zoals de game nu is op de Xbox 360, zo heb ik Minecraft dus het liefst, ware het niet voor één ander minpuntje: de wereld, of eerder, het gebrek daaraan.

Minecraft stond niet alleen bekend om haar verslavende gameplay en blokkerige graphics, maar ook om haar oneindig uitgestrekte wereld. Het level waar je je als speler in begeeft, wordt als het ware 'om jou gevormd'. Naarmate je verder loopt, bedenkt het programma voor jou stukken wereld erbij. Blijf je lang genoeg lopen, dan is het zelfs mogelijk om werelden te maken die zich qua grootte kunnen meten met planeten die vele malen groter zijn dan onze groene aardbol. Een ontzettend toffe feature uit het originele Minecraft, die uiteindelijk uit blijft in de Xbox 360 Edition. Een noodzakelijk offer of gewoon een gemiste kans? Wat het ook is geweest, het is jammer dat het zo gekomen is.

Geen zorgen echter, de wereld die je voorschoteld krijgt in de Xbox 360-port is nog steeds vrij groot en wordt eveneens willekeurig gevormd, al kent deze wat sneller zijn limiet. Na een tijdje wandelen wordt er gewoon geen land meer aangemaakt en kijk je uit op een oneindig grote hoeveelheid zee. Bezwemmen of erdoorheen kanoën zit er helaas niet in, aangezien je vrij snel gestopt wordt door, jawel, de beruchte onzichtbare barrière. Inderdaad, ieder gamers vrees keert terug in Minecraft: Xbox 360 Edition. Zonde dat het zo moest, maar ach, er zijn nog genoeg andere vierkante kilometers om te ontdekken in je wereld, voor jou en je vrienden.


Mine together, craft together
Gamers die Minecraft op hun vertrouwde computers gespeeld hebben, weten natuurlijk als geen ander dat een echt Minecraft-avontuur begint met je vrienden. In je eentje de wereld bewandelen is een leuke bezigheid, maar Minecraft wordt pas echt een leuke activiteit als je je beste kameraden meeneemt in jouw wereld. De Xbox 360 Edition weet hierin uit te blinken; met al het gemak van de wereld kun je spelers aan je wereld toevoegen door simpelweg meer controllers aan te sluiten en samen op de bank te ploffen of, net zo leuk, door mensen via Xbox LIVE uit te nodigen in jouw speelsessie. De split-screen co-op splitst je scherm in maximaal vier partjes, terwijl je met Xbox LIVE co-op met maar liefst acht man tegelijkertijd kunt genieten van dezelfde wereld. Beide manieren behoeven geen gedoe met servers, IP-adressen of andere irritante tussenkomst, wat multiplayer voor de Xbox 360 Edition van Minecraft echt een pareltje maakt. Mocht je dus ooit nog vast te komen te zitten in een diepe grot, weet dan dat je met slechts een paar drukken op de knop je maten naast je kunt hebben. Samen uit, samen thuis!

Conclusie
Minecraft: Xbox 360 Edition is een erg vlotte versie van Minecraft voor je console. Hoewel er hier en daar wat gave features uit zijn gebleven, blijft het totaalpakket je geld zeker waard. Door middel van de soepele besturing en erg handige mogelijkheden tot co-op zullen gamers die het origineel ook op de PC gespeeld hebben zich erg snel thuis voelen in hun blokkerige wereld op de Xbox 360. Heb je het origineel nog niet gespeeld? Dan is de Xbox 360 Edition ook een prima manier om de magie van Minecraft voor de eerste keer te ervaren. Voor de liefhebbers annex verzamelaars zijn er zelfs een hoop extra’s te verdienen buiten het spel, zoals Awards voor je Xbox LIVE Avatar, een aantal lekker gevarieerde Achievements, Gamer Pictures en bovendien een erg tof thema voor je Dashboard. Probeer maar eens een screenshot via Minecraft op je Facebook-pagina te zetten en zie wat je ervoor terugkrijgt.

Al met al heeft Minecraft zich zeker bewezen op de Xbox 360. Want ook zonder ‘The End’ of oneindig grote werelden blijft de Xbox 360 Edition een ontzettend verslavend en bovenal gezellig spel om lekker lang mee bezig te blijven. Mijn Xbox 360 blijft de komende tijd in ieder geval blokjes renderen.
Wat is HOT:
Naadloze port
Ultieme co-op mogelijkheden
Leuke extraatjes
Prima besturing
Wat is NOT:
Werelden relatief klein
'The End' ontbreekt

Tom Kauwenberg

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door sthij op woensdag 9 mei, 2012 om 08:05:22 quote

GN "Ultima"

1870 posts
Als the end ontbreekt is dat een plus..
Gepost door MitchieB op woensdag 9 mei, 2012 om 08:27:41 quote

Prince of Persia

129 posts
wat me vooral een genot lijkt in de xbox 360 versie is dat je geen eten hoeft te zoeken wat is dat irritant zeg meestal drop ik gewoon me spullen in een kist en verzuip dat scheelt weer eten zoeken
Gepost door GENERAL_DS op woensdag 9 mei, 2012 om 08:40:46 quote

GN "Sickness"

2166 posts
Ik heb gewoon een boerderij gemaakt waardoor ik altijd wel wat brood heb. Jammer genoeg heb ik geen xbox, Minecraft voor een console lijkt me wel fijn spelen. Lekker op de bank in plaats van een stoel. voor MC hoef je toch niet geconcentreerd te zijn.
Gepost door Tweek op woensdag 9 mei, 2012 om 09:37:15 quote

Sub Zero

304 posts
The End zit er nog niet in omdat dit nog Beta 1.6 is. Het wordt langzaam bij gebracht met de pc versie, maar omdat ze bezig waren met de port zelf hebben ze alle updates nog niet erbij in gedaan (behalve de bugfixes)
Gepost door Koen op woensdag 9 mei, 2012 om 10:26:04 quote

GN "Ultima"

1909 posts
Wat ook wel een minpunt is is het gebrek aan mods en texture packs natuurlijk.
Gepost door yostiemontana op woensdag 9 mei, 2012 om 10:33:05 quote

Sonic

229 posts
Koen schreef:
Wat ook wel een minpunt is is het gebrek aan mods en texture packs natuurlijk.
Wat ook jammer is is het gebrek van minecraft Ik wil downloaden en spelen!!!!!!!!!!(Weet iemand wanneer die wel online staat? Dank)

EDIT: laat maar, heb hem al

Beoordeling van yostiemontana: 8.5
Gepost door jordykrikke op maandag 16 juli, 2012 om 20:14:27 quote

n00b

1 posts
ik zou het wel ooit willen spelen hoor die minceraft
Beoordeling van jordykrikke: 10
Gepost door MarvinXboxGamer op maandag 5 november, 2012 om 16:30:44 quote

n00b

1 posts
Hallo allemaal ! Wie heeft er interesse in een leuke Minecraft server op de Xbox360 ? Om te joinen kun je mailen naar ; marvin-jvc@hotmail.com Of mij toevoegen op XboxLive ; DutchHero098 & dan even een berichtje sturen of je wilt meedoen aan de server .. Vragen over deze server kan altijd , gewoon even een mail sturen ..
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Xbox 360 review
Minecraft: Xbox 360 Edition packshot
GN score: 8.5
Bezoekers score (54): 7.5
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 1
  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 2
  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 3
  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 4
  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 5
  • Minecraft: Xbox 360 Edition screenshot nr. 6