Nintendo DS Browser review
Nintendo DS Browser logo

Nintendo DS Browser review

Natuurlijk was het al mogelijk om bijvoorbeeld op je mobiele telefoon te internetten en te mailen maar het blijft tot op heden een beetje behelpen, tenzij je bereid bent veel geld uit te geven. Wie had echter kunnen bedenken dat je nog eens op het internet kon surfen en je mail kon checken op je Nintendo DS? Sinds kort is dit namelijk mogelijk en het werkt ook nog eens! Hoe? Dat lees je in de review van deze wel heel bijzondere 'game'.

Opera
Nintendo heeft gekozen voor de populaire Opera-browser software. Het is dus mogelijk om je favoriete draagbare spelconsole om te toveren in een handig apparaatje waarmee je niet alleen kunt surfen op het internet, maar ook nog eens kunt mailen, telebankieren of internet-shoppen. Dit alles uiteraard draadloos en dat maakt de Nintendo DS Browser niet alleen tot een leuk hebbedingetje, maar na heel wat uurtjes surfen ben ik ook nog tot de conclusie gekomen dat mijn DS niet meer alleen maar leuk en mooi, maar ook nog eens handig en nuttig geworden is.

De Nintendo DS Browser wordt geleverd in een zelfde doosje als waarin de normale DS-games altijd zitten, maar natuurlijk is dit geen game maar gewoon een stukje ordinaire software waarbij ook nog een hardware-onderdeeltje wordt geleverd. Het geheugen van de DS moet namelijk wel een stuk worden opgeschroefd en dat doe je door middel van de meegeleverde memory-expansion pack in de GBA-sleuf te steken. Overigens zijn er van deze memory-expansion pack twee versies, een voor de oude DS en een voor de DS Lite. Je wordt er trouwens in de gebruiksaanwijzing voor gewaarschuwd dat als je het memory-expansion pack van de gewone DS in die van de DS Lite steekt (andersom kan niet), hij er een centimeter uit blijft steken en dat je dan vooral niet te hard moet duwen of hem er moet proberen in te rammen. Het Nintendo dubbelscherm is namelijk nog steeds niet hufterproof. De browsersoftware zelf staat dus op een normale gamecard die je dus gewoon in de normale spellensleuf schuift. Als je dus wilt surfen op je DS zul je eerst de gamecard er in moeten plaatsen en is het dus niet mogelijk om de browser te gebruiken zonder gamecard of om de browsersoftware in het geheugen van de DS te zetten.

Schermpjes
'Ja maar..', hoor ik jullie al zeggen... Inderdaad. De DS heeft twee hele kleine schermpjes. 'Die zijn toch nooit groot genoeg voor internet'. Ik geef toe dat ik ook dacht dat de DS nooit groot genoeg zou zijn om een beetje fatsoenlijk online te gaan op het www. Ik begon aan deze gedachte pas te twijfelen op het moment dat ik de game uitpakte, de achterzijde van het gamedoosje las en ook nog tot de ontdekking kwam dat er geen vergrootglazen of loeps werden meegeleverd (iets wat we nog wel kennen van de Gameboy). Kennelijk waren de makers er heilig van overtuigd dat de Nintendo DS browser gewoon goed functioneerde. En inderdaad, nadat ik mijn eerste stappen op het internet via de DS had gezet, moest ik tot de conclusie komen dat surfen op de DS niet alleen leuk is, maar dat het ook nog eens kinderlijk eenvoudig en best snel is. Daarbij helpt het ook enorm dat de DS-graphics voor de meeste sites ruim voldoen.

Uiteraard is het surfen op je DS niet te vergelijken met het internetten op je PC, en heeft de Opera-browser natuurlijk lang niet zoveel functionaliteit als bijvoorbeeld Internet Explorer of Mozilla's Firefox. In die zin is de Nintendo DS Browser dan wel weer een hebbedingetje te noemen. Maar onderschat het dus zeker niet. Ik kan mij namelijk voorstellen dat er, mede gelet op het feit dat er verbinding kan worden gemaakt via de Nintendo WiFi hotspots over de hele wereld, en er zo dus overal mail kan worden gechecked, veel 'gamers' zijn die met deze functionaliteit van hun DS een multifunctioneel apparaat maken. Inmiddels nieuwsgierig geworden hoe dit allemaal in de praktijk werkt? Lees dan snel verder...

View modes
Nintendo heeft er voor gezorgd dat websites op verschillende manieren zijn te bekijken. Uiteraard is alles met de stylus te bedienen maar voor degenen die dat maar niks vinden is het ook mogelijk om alles met knoppen en toetsen te regelen. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe dat er op de DS uit ziet en hoe groot het bedieningsgemak is. De Overview Mode zal de meest gebruikte mode zijn. Hierbij wordt de gehele website op het onderste scherm afgebeeld en is daar overheen een soort selectiescherm gezet dat je met de stylus kunt bewegen. Het gedeelte van de site wat met dat scherm is geselecteerd, wordt op het bovenste scherm haarscherp afgebeeld. Overigens is het altijd mogelijk om het onderste en het bovenste scherm om te wisselen bij deze mode. Het is zelfs noodzakelijk omdat je anders geen links kunt aanklikken met je stylus. Tevens is het mogelijk om op verschillende niveaus in te zoomen, maar echt nodig is dat niet want de teksten zijn zeer duidelijk te bekijken. Zoom is wel weer handig voor plaatjes, waarvan het laden overigens kan worden uitgeschakeld tijdens het surfen en dat komt de snelheid zeker ten goede. Dat laatste is alleen handig als je stukken tekst wilt lezen en niet vermoeid wilt worden met allerlei afbeeldingen.

Bij de SSR Mode (Small Screen Rendering Mode) wordt de gehele website verdeeld over twee schermpjes, dit is erg handig als je een goed overzicht wilt hebben over de website of bij websites met grote lappen tekst. Je bent dan permanent ingezoomd en dan mis je dus wel het overzicht op de site. Bij tekst is dat echter geen enkel probleem. Ook hier is het geen probleem om tussen de Overview-Mode en de SSR-Mode te schakelen. Als je eenmaal een tijdje bezig bent met de browser werkt dit heel soepel en ben je daar zo aan gewend.

Handschriftherkenning, URL's, zoeken, geheugen...
Om URL's in te voeren heb je de beschikking over een volledig toetsenbord op het onderste DS-scherm. Nadat je in het URL-scherm terecht bent gekomen hoef je alleen nog maar het adres in te voeren zonder prefix en bijvoorbeeld .nl. Deze worden namelijk standaard weergegeven zodat je alleen nog maar een snelinvoertoets voor .nl of .com hoeft aan te tikken. Gamers met een niet al te slecht handschrift hebben ook de mogelijkheid om door middel van een snel handschriftherkenningssysteem een URL, tekst of bijvoorbeeld een wachtwoord in te voeren. Dit gaat opvallend secuur en snel want op het moment dat je een letter of cijfer hebt 'geschreven' kun je in het vak er naast de volgende letter al schrijven, terwijl de browser nog bezig is met de herkenning van de letter ervoor. Bij twijfel zal de DS je nog een aantal alternatieven aanbieden. Zoeken gaat net zo makkelijk als het intypen van een URL. Standaard is Yahoo als zoekmachine ingesteld maar in elke webpagina kun je een zoekfunctie oproepen en zoeken in de site zelf. Uiteraard is het soort zoekmachine door jou zelf in te stellen. Bij surfen horen natuurlijk favorieten en daarom is ook het bookmarken een fluitje van een cent in de Opera Browser. Bij het opstarten van de browser krijg je niet echt een startpagina zoals we die kennen te zien maar een pagina met een aantal door jou in te vullen links. Op zich gaat dit net zo snel en het voordeel ervan is dat je niet standaard aan een startpagina vastzit.

Verbinding
Ook al beschik je over een breedband verbinding, het is natuurlijk niet zo dat alles heel flitsend te bekijken is. Je surft wel degelijk een heel stuk langzamer dan op je PC en dat is eigenlijk logisch ook. Het geheugen van de DS moet er al voor worden uitgebreid en de DS is natuurlijk van origine geen apparaat om te surfen maar om te gamen. Een breedbandverbinding is binnenshuis echter wel een vereiste, evenals een draadloos LAN Access Point. In huis kan echter ook worden volstaan met een Nintendo WiFi USB Connector. Buitenshuis kun je gratis gebruik maken van de vele WiFi hotspots die er inmiddels zijn, hetzij openbaar danwel van Nintendo. Kijk voor de WiFi hotspots bij jou in de buurt op dit overzicht. Mocht je de DS met browser af willen schermen voor onbevoegden (of dit nu de ouders of hun kinderen zijn laten we even in het midden) dan is dit mogelijk door het instellen van een wachtwoord. Het is goed om hierbij te bedenken dat het instellen van een filter niet mogelijk is. Ondanks de geheugenfunctie van de DS is het ook wel interessant om te weten dat de browser, behalve de favorieten en startpagina, geen enkele informatie vasthoudt. Bij het weer opstarten van de browser begin je dus weer met een 'schoon' geheugen.

Conclusie
Surfen op je DS is een bijzondere ervaring en is te vergelijken met de verwondering die je had toen bijvoorbeeld Eyetoy voor het eerst in de winkel lag. Vooral omdat de browser zo compleet is en omdat je nagenoeg alle basis handelingen (uitgezonderd filmpjes en geluid) kunt verrichten. Aan de andere kant moet je ook de beperkingen van het DS-surfen onderkennen. Zakelijk of professioneel gebruik is niet denkbaar en absoluut niet aan de orde en ook niet iedere gemiddelde gebruiker zal er evenveel aan hebben. Maar wil je af en toe onderweg je eenvoudige mail lezen (dus zonder bijlages e.d.), wat zoeken en surfen naar informatie en heb je niet al te veel haast, dan is de Nintendo DS Browser, naast het feit dat het ook nog eens heel leuk is om te doen, geen miskoop. De prijs zal geen beletsel zijn want die is gelijk aan een normale DS-game.

Peter Stout

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door kingofthegamers op vrijdag 20 oktober, 2006 om 09:13:03 quote

Sonic

204 posts
op het laatst zeggen ze iets van dat je wil je onderweg ff een keer surffe of de mail checken dat kan dan gewoon

dat kan niet want je moet eerst een mcdonalds binnen stappen dat vind ik nou weer zonde dat het niet via umts werkt of hoe het ook heet dat is veel handiger

Gepost door Peter Stout op vrijdag 20 oktober, 2006 om 09:33:03 quote

GN "Sickness"

4642 posts
Het kan dus.
Gepost door Ruudjee op vrijdag 20 oktober, 2006 om 09:38:04 quote

GN "Sickness"

2007 posts
Het is wel leuk bedacht.. Maar op de PSP internetten is al klote; en ik denk niet dat het op de DS héél veel beter zal zijn.
Gepost door kingofthegamers op vrijdag 20 oktober, 2006 om 10:05:02 quote

Sonic

204 posts
ik heb gehoord van iemand die ik ken dat je binne 10 seconden gamersnet op je ds hebt dat is vrij snel
Gepost door ChielB op vrijdag 20 oktober, 2006 om 11:44:01 quote

Eindredacteur

11062 posts
Wat goed is komt snel he!

Verder lijkt het me wel een leuke gadget, maar ook niet meer dan dat. Inderdaad om zo af en toe wat simpele mail-zaken te regelen ofzo.

Gepost door Rock-in op vrijdag 20 oktober, 2006 om 13:17:03 quote

GN "Sickness"

5056 posts
Cool Nintendo is dus toch nog niet dood
Gepost door Fawaka-W op vrijdag 20 oktober, 2006 om 16:25:03 quote

GN "Wieriemaster"

5285 posts
Reactie door ruudjehhh op vrijdag 20 oktober, 2006 - 09:38 Het is wel leuk bedacht.. Maar op de PSP internetten is al klote; en ik denk niet dat het op de DS héél veel beter zal zijn.

ruud op de DS is het juist veel beter dan de psp k heb zowel een ds als een psp. internet op alle 2 maar de psp is echt KLOTE. de DS is ook niet super maar wel een stuk beter!

Gepost door Fawaka-W op vrijdag 20 oktober, 2006 om 16:26:05 quote

GN "Wieriemaster"

5285 posts
Reactie door Rock-in op vrijdag 20 oktober, 2006 - 13:17 Cool Nintendo is dus toch nog niet dood

ehh.. Nintendo van nu is juist super! t lijkt alsof iedereen wacht op de Wii. de DS verbreekt verkoop toppers. de aandelen zijn 37% gestegen (hoogste stijging ooit)

Gepost door Totally N00bish op vrijdag 20 oktober, 2006 om 17:06:00 quote

n00b

17 posts
He hé, ik typ dit bericht nu op mijn DS!
Gepost door de belg op zondag 10 december, 2006 om 19:24:02 quote

GN "Die Hard"

611 posts
kan je ook chatten op je ds dan of niet, vind ik wel belangrijk
Gepost door donno op zondag 5 augustus, 2007 om 13:21:18 quote

Pong

21 posts
weet iemand ook hoe duur het is want als het niet te duur is ga ik hem wel kopen
Gepost door birrie5 op donderdag 15 november, 2007 om 19:42:11 quote

n00b

1 posts
heejj..

ik had un paar vraagjes..want ik wil dat ding ook wel maar: 1 kan je daar bv ook muziek op afspelen bij bv youtube of zo? 2 kan je daar ook fatsoenlijk mee op habbo ofzo.? 3 kan je dr mee op msn?

oke .. het zou fijn zijn als iemand er op reageert anders kan ik um niet voor sinterklaas vragen

Greetss..z

Gepost door priamos op donderdag 6 december, 2007 om 18:49:02 quote

n00b

1 posts
moet je je computer aanhebben om op de ds te kunnen surfen als je gebrikt maakt van een WiFi max adapter voor de vebinding? en is er helemaal geen geluid op de ds? en als je de software voor een normale ds koopt kan die dan ook op de ds lite?
Gepost door Bakura op zaterdag 3 mei, 2008 om 13:19:46 quote

Sonic

212 posts
In een woord briliant. Ik zou zeker "Nintendo DS Browser" halen als ik een "Nintendo DS" had.
Gepost door matisup10 op zaterdag 13 december, 2008 om 15:10:17 quote

n00b

2 posts
waar zitten de hotspot en kun je een java proggamma erop zetten en Runescape doen?
Gepost door game freak94 op dinsdag 7 april, 2009 om 18:43:15 quote

Pacman

77 posts
weet iemand waar je deze gadget ken kopen want heb bij bartsmit en eplaza geken en bij intertoy maar kan hem niet vinden wie weet waar en hoe duur ?
Gepost door dikkertjew op maandag 15 maart, 2010 om 15:47:12 quote

n00b

1 posts
heb je er ook een ip adres bij nodig ? of niet? en kan je ook zonder wifi internetten buitenhuis?

ik hoop dat iemand op deze reactie wilt reageren

Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Nintendo DS review
Nintendo DS Browser packshot
Advertentie