Tumble VR review
Tumble VR logo

Tumble VR review

Geweld en snelle actie is niet het enige op PlayStation VR, ontwikkelaar Supermassive Games brengt namelijk de puzzelgame Tumble VR naar het apparaat. Waar we Supermassive van kennen? Inderdaad, Until Dawn en VR-versie Until Dawn: Rush of Blood. De games staan lijnrecht tegenover elkaar, maar passen goed met virtual reality. Tumble VR is echter niet nieuw, het is een soort heruitgave van Tumble die in 2010 op de PlayStation 3 verscheen, alleen dan getransformeerd voor PlayStation VR.

Speel met blokken
Eindelijk eens een rustige game tussen al het door de geluidsbarrière dreunende geweld. Tumble VR is een puzzelgame die je met allemaal soorten materialen laat werken en je hersenen laat kraken. Als eerste kun je net als veel andere VR-titels kiezen hoe je wilt spelen. In het geval van Tumble VR kun je de controller gebruiken of de twee Move-controllers. De DualShock 4 maakt vooral nog gebruik van de knoppen, waarbij de Move juist als handen fungeren en eigenlijk fijner werkt. Maar aan jou natuurlijk de eigen voorkeur.

Tumble VR draait voornamelijk om het puzzelen met blokken en in eerste instantie ben je bezig met torens bouwen. Steeds hoger, steeds een stukje lastiger. Echter, dit is maar een klein element in de hele game, want ook zijn bijvoorbeeld bruggen bouwen en lasers begeleiden met blokken een onderdeel. Wees creatief en soms moet je met bepaalde vormen iets proberen om te weten te komen of het werkt. Dit klinkt als trial-and-error en dat is misschien zo, maar het brengt je juist dichterbij de oplossing. Door puzzels op te lossen ontgrendel je nieuwe zones met weer nieuwe uitdagingen.


Sterrenhemel
En helemaal trial-and-error is het ook weer niet, want door puzzels te behalen verdien je sterren. Deze zijn je redmiddel als je bij een bepaalde uitdaging niet verder komt, aangezien je bij een x-aantal sterren nieuwe zones vrijspeelt. Dit is dan ook het motief van de ontwikkelaar. Zit je ergens vast, dan pak je gewoonweg een andere puzzel of totaal nieuwe zone om iets anders te proberen. En probeer bij puzzels zo vaak mogelijk meerdere sterren te halen, hoe meer je er hebt hoe sneller je een zone vrijspeelt. Als je een toren bouwt, krijg je tussendoor al je eerste ster, bouw je deze hoger dan kun je er zelfs twee of drie verdienen. Daarnaast zitten er levels met verborgen sterren bij.

Met meer dan zestig puzzels is Tumble VR goed gevuld. De game is tevens niet volledig overgenomen van de PlayStation 3-versie, er zitten ook nieuwe uitdagingen in. Het fijne is dat het spel afgewisseld wordt tussen makkelijke en behoorlijk pittige puzzels. Sommigen heb je zo gedaan, maar bij anderen zul je jouw creatieve brein moeten gebruiken. Leg dat ene blok zo, plaats die plank daar en dan die cilinder zo. Op die manier is Tumble VR behoorlijk verslavend, aangezien je na die ene puzzel gevuld van voldoening de volgende ook wel aankan. Ben je het echter in je eentje zat, dan kan een vriend(in) via de televisie instappen en tegen je spelen.

Perspectief
Wat zo’n game in VR helemaal mooi maakt, is de meerdere perspectieven. Door jezelf te bewegen en links of rechts van een puzzel te kijken, heb je een beter overzicht hoe bijvoorbeeld jouw toren staat. In de levels kun je ook de bouwwerken zelf draaien door platformen met de Move te besturen. Het geeft je een creatieve vrijheid die je in een niet-VR-versie nooit zo zult ervaren. Door bouwwerken te draaien, kun je voorwerpen ook nauwkeuriger plaatsen. Het enige vervelende is dat de motion controllers erg gevoelig zijn. Elke trilling is er één en vaak heb je een blokje net in een verkeerde hoek vast, wat het lastig maakt om het te plaatsen. Het gevolg is dat je regelmatig de puzzel verpest en (deels) opnieuw moet beginnen.

Conclusie
Er is met Tumble VR creatief omgegaan om het spel goed werkend te krijgen op PlayStation VR. Wie dacht dat een puzzelgame suf zou zijn met virtual reality heeft het mis! Torens bouwen met de Move-controllers en je brein laten kraken is echt heel verslavend. Zeker vanwege de combinatie tussen makkelijke en moeilijke puzzels, waarbij je te pittige uitdagingen over kunt slaan als je genoeg sterren hebt verzameld. Geweldig is het feit dat je door VR vanuit vele hoeken de puzzel kunt bekijken en met de controller je bouwwerk kunt draaien. Dit geeft een extra dimensie wat het alleen maar vermakelijker maakt. Helaas zijn de Move-controllers iets te gevoelig waardoor je puzzels geregeld opnieuw moet doen. Tumble VR is verder een geslaagde puzzelgame.
Wat is HOT:
Uitdaging en diversiteit in puzzels
Meerdere perspectieven mogelijk door VR
Lekker veel content
Wat is NOT:
PlayStation Move erg gevoelig

Daniël de Zwart

Reacties
Ga naar pagina:
Nog geen reacties
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

PlayStation VR review
Tumble VR packshot
GN score: 8.0
Bezoekers score (-):
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie