X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse review
X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse logo

X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse review

Vorig jaar kwam Raven Software met de game X-Men Legends. In deze role-playing-game, waarin je een groot scala aan Marvel-goodguys kon spelen, was het (zoals het een superheldengame betaamt) zaak om de wereld te redden. Dit ging Raven heel aardig af, tijd voor een vervolg dus!

Enemies unite!
Ik zal één dingetje vast verklappen: X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse wijkt niet veel af van zijn voorganger. De besturing evenals cameravoering en gameplay zijn bewaard gebleven onder het motto ‘never change a winning concept’. Wat wel nieuw is, is uiteraard het verhaal. Supermutant Apocalypse doemt namelijk op en wil, jawel, de wereld veroveren. Hij haalt zijn kracht uit een viertal ontvoerde mutanten, waaronder de zoon van The Brotherhood-opperhoofd Magneto, aartsvijand van de goedgemutste X-Men. Deze twee groepen beseffen dat ze in hun eentje deze superschurk nooit te grazen kunnen nemen en onder het mom van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ slaan de rivalen de handen in elkaar. En jawel, dit betekent inderdaad dat nagenoeg alle karakters van The Brotherhood speelbaar zijn! Eigenlijk al genoeg vernieuwing voor fans, die al heel lang op deze toevoeging zaten te wachten.

Déja-vu
Voor de verdere gameplay heeft deze toevoeging weinig nieuws te bieden. Natuurlijk heb je nieuwe karakters met nieuwe krachten en moves, maar het principe blijft hetzelfde. Je loopt nog steeds rond in aardig grote levels, die over het algemeen zijn opgedeeld in verscheidene gangenstelsels. De levelstructuur is dus steeds ongeveer hetzelfde, hoewel je je wel in verschillende omgevingen bevindt. Denk aan een oerwoud, basis of andere nederzetting. Je loopt opnieuw met een team van vier mutanten rond. Je kunt dit team helemaal zelf samenstellen, waardoor je een uitgebalanceerd team kunt maken. Zo zijn er personages die zeer geschikt zijn voor langeafstandsaanvallen en karakters die het 1-op-1 weer goed doen. Tijdens het spelen kun je met een snelle druk op de knop wisselen van karakter, zodat je alle vier de mutanten tegelijk speelt. Werkt goed en speelt nog eens leuk ook.

Er-pee-gee
De diepgang in de game zit ‘m in het RPG-element. Het voornaamste hierbij is het level-up-systeem. Zoals in elke RPG verkrijg je namelijk meer ervaringspunten, experience points, naar mate je meer vijanden doodt. Zo nu en dan pik je nog een itempje mee die je vervolgens kunt equippen. Het nut van deze extra experience is dat je extra kracht krijgt per level, die je vervolgens zelf aan bepaalde vaardigheden kunt toekennen. Zo kun je vanaf bepaalde levels steeds meer en betere superaanvallen kiezen; waarna je na een flinke tijd spelen ook nog eens de juiste items hebt vergaard, het perfecte karakter hebt geschapen. Nu de andere zestien personages nog.. Overigens is het menu waarin je de punten moet toekennen erg onoverzichtelijk. Wanneer je voor het eerst een level up krijgt, weet je nauwelijks waar je deze neer moet planten en kloot je maar wat aan. Gevolg is dat je onjuiste keuzes gaat maken, waar je later in de game spijt van krijgt.. nee, een kleine tutorial was op z’n minst op zijn plaats geweest.

Grafisch en audiotechnisch gezien zit X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse goed in elkaar. De graphics en de muziek zijn niet baanbrekend, maar voldoen simpelweg aan de huidige standaarden voor beeld en geluid. Gelukkig heeft Kraven beiden nog wel wat weten op te poetsen ten opzichte van het vorige deel.

Multiplayer
De game bevat naast de normale story-mode ook nog verscheidene multiplayermodi. Zo kun je de verhaallijn tot met z’n viertjes doorlopen. Het enige wat ervoor nodig is zijn vier controllers (en een multitap in het geval van de PlayStation 2). Mocht je jezelf echter hermetisch afgesloten hebben van de buitenwereld en derhalve gebrek aan medespelers hebt, dan is de online-modus ook een optie. Hierin strijd je met en tegen zeven andere spelers. Helaas ontbreekt het ‘m hier nogal aan communicatie en verveelt deze toch aardig snel, hoewel ’t leuk is om te zien hoe andere mensen hun favoriete karakter uitgedost hebben. Ik beschouw deze optie dan ook meer als een aardige toevoeging dan een must voor de game.

Conclusie
Al met al lijkt X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse een waardige opvolger. Hoewel het principe en de gameplay nagenoeg identiek zijn gebleven, weet de game toch opnieuw te boeien. Dit is vooral te danken aan de toevoeging van de heren en dames van The Brotherhood, waarmee Professor Xavier ditmaal de handen ineen slaat om gezamenlijk de strijd tegen Apocalypse aan te gaan. Ook het RPG-element is weer aanwezig in de game. Helaas is deze niet goed genoeg uitgewerkt, wat te wijten is aan de rommelige set-up van je experience points. Nog een klein minpuntje is de online-modus, die er niet voor zal gaan zorgen dat X-Men ook online een succesje zal worden. Uiteindelijk wegen de voordelen dik op tegen de nadelen en is X-Men Legends 2 gewoon een hele lekkere vervolggame.

Teun van den Heuvel

Minimale Systeemeisen
PlayStation 2
Aanbevolen Systeemeisen
PlayStation 2
4 Controllers + multitap
Breedbandadapter
Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door YpoX op vrijdag 25 november, 2005 om 07:52:00 quote

Duke Nukem

425 posts
hou niet van dit soort spellen!
Gepost door 0glitch op vrijdag 25 november, 2005 om 07:56:00 quote

Pong

28 posts
Weer een matige superhelden game, toch jammer omdat de meest SuperHeroes toch wel een goede game verdienen. Maar wel een goede review over een matige game.
Gepost door Fawaka-W op vrijdag 25 november, 2005 om 09:35:00 quote

GN "Wieriemaster"

5285 posts
dit spel is alleen leuk met 4 players.
Gepost door Cirdan op vrijdag 25 november, 2005 om 19:21:01 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
mooie review mare ik vind x-men nix aan hou nie van dat soort spellen
Gepost door Ariose op zaterdag 26 november, 2005 om 11:18:05 quote

Moderator

5050 posts
ik word gek van al de superhelden games (die zijn so saai)
Gepost door CHAOS op zondag 27 november, 2005 om 15:13:05 quote

Sonic

227 posts
ik ben het een beetje zat ik ben ook nog steeds bezig met fable the lost chapters pc. maar x men is een beetje saai
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 2 review
X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse packshot
GN score: 7.5
Bezoekers score (2): 7.5
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 1
  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 2
  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 3
  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 4
  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 5
  • X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse screenshot nr. 6