Zoo Tycoon review
Zoo Tycoon logo

Zoo Tycoon review

"Alle dieren tellen mee" op de PC. Altijd al eens willen weten wat er gebeurt als je het hek van de leeuwenkooi open laat staan ? Of als je het hek van de apen te laag maakt ?

Dat kan nu in Zoo Tycoon van Blue Fang Games (uitgebracht door Microsoft). Waan je directeur, ontwerper, verzorger en dierenbeschermer terwijl je het wel en wee van je eigen dierentuin van achter het beeldscherm kan volgen.

Heeft jouw fokprogramma succes en behoed je daarmee een uitstervende soort voor het einde ? Zoo Tycoon heeft het allemaal in zich en dat in een prettig grafisch jasje en met mogelijkheden om je dierentuinen via Internet uit te wisselen met andere spelers.


Oh nee, niet weer een management game !

Nou nee, eigenlijk niet. Daarin zit ook het verfrissende van Zoo Tycoon. Kijk, het blijft natuurlijk zaak om voldoende geld te verdienen met de dierentuin, maar dat heeft allemaal te maken met het welzijn van de dieren in plaats van de hoogte van je toegangskaartje.

Krijg je het voor elkaar om de dierenverblijven goed in elkaar te zetten, dan zijn de dieren blij en gelukkig en vinden mensen het leuk om naar ze te kijken. Zijn je dieren ongelukkig omdat ze bijvoorbeeld met teveel in een hok zitten of geen speelmaatje hebben dan zal de bezoeker dat meteen opvallen.

Aan de andere kant lijkt het qua interface wel verdacht veel op RollerCoaster Tycoon. De drank- en eetvoorzieningen die je moet aanleggen en de aandacht die je moet besteden aan het schoonhouden van het park zijn allemaal al een keer in deze vorm in een game verschenen en naar mijn mening is er te weinig moeite gedaan om hier onderscheidend in te zijn.

Spelmogelijkheden

In Zoo Tycoon heb je twee mogelijkheden om met je dierentuin aan de slag te gaan. Aan de ene kant is er de "freeform" modus (er is ook een Nederlandstalige versie van Zoo Tycoon verkrijgbaar, hier is echter de Engelse gereviewed). In deze modus begin je met een leeg stuk land en kan je aan de slag om de dierentuin van de grond af aan op te bouwen.

De andere spelmogelijkheid is het spelen van een scenario. Na de tutorial, die overigens wel wat meer van het spel mag laten zien dan nu het geval is, heb je in eerste instantie drie makkelijke scenario's tot je beschikking. Naarmate je meer scenario's succesvol eindigt komen de andere varianten ook beschikbaar.

Zoals gezegd is de tutorial aan de korte kant aangezien je in de eerste scenario's ook al aan R&D activiteiten moet doen als je, zoals ondergetekende, met de luipaarden aan de gang gaat. Deze willen namelijk graag een speeltje in de kooi en dat heb je op dat moment nog niet ter beschikking.

De scenario's hebben trouwens wel een netjes stijgende moeilijkheidsgraad zodat je niet meteen voor verrassingen komt te staan.

Geluid / Graphics

Eigenlijk weinig schokkend. Er worden tijdens het spelen 'dierentuingeluiden' door de speakers gegooid wat zoveel inhoud als het nu en dan grommen van een leeuw, een verbaasde uitroep van een van je bezoekertjes en dergelijke.

De graphics zijn strak maar niet bijzonder mooi. Het had mooier geweest als je verder kon inzoomen zodat je een beter zicht op individuele dieren zou hebben. Aan de andere kant worden er geen echt grote missers gemaakt dus dat is ook wel weer positief.

Tijdens het spelen had ik wel last van een kleine bug in het speelscherm. Er kwam een melding dat er een researchproject was afgerond (jaja, zoals je in RollerCoaster Tycoon ook krijgt) en toen werkte de muis niet meer. Echt irritant was het niet aangezien het spelletje gewoon opgeslagen en opnieuw opgestart kon worden maar het lijkt toch iets dat vermijdbaar is.

Conclusie

Zoo Tycoon is een leuke variatie op het thema. Er is duidelijk over nagedacht dat je met dieren in een spelletje geen al te gekke dingen moet kunnen doen. En verassend, wellicht, voor een Microsoft game is het gelukkig ook zo dat de roofdieren daadwerkelijk mensen aanvallen als je de verkeerde hekken gebruikt of 'per ongeluk' en hek verwijderd.

Ook voor de wat jongere spelers is Zoo Tycoon redelijk goed te spelen en is het door de informatie die over de dieren wordt gegeven nog leerzaam ook. Al met al best een leuke game die niet de geschiedenis in zal gaan als de schok van 2001 maar tussendoor best onderhoudend kan zijn.

Martijn Lohmeijer

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door Golden Tears op dinsdag 15 mei, 2007 om 14:13:15 quote

Prince of Persia

122 posts
Wie weet wat de nieuwste Zoo Tycoon is?
Gepost door dennis1111 op woensdag 1 augustus, 2007 om 17:33:13 quote

n00b

1 posts
saai spel
Beoordeling van dennis1111: 6
Gepost door johan2 op maandag 20 augustus, 2007 om 11:06:45 quote

Prince of Persia

106 posts
dit is best wel cool spel
Beoordeling van johan2: 9
Gepost door Mizz_Crazy op vrijdag 21 september, 2007 om 12:50:41 quote

n00b

5 posts
Ik vind het een leuk spel, maar Zoo Tycoon 2 is beter.
Beoordeling van Mizz_Crazy: 8
Gepost door nightgamer op dinsdag 29 januari, 2008 om 07:41:18 quote

Sonic

233 posts
die dieren zijn veels te kieskeurig ik had een half uur lang problemen met een stom dier
Gepost door FireBallz op vrijdag 7 november, 2014 om 20:18:43 quote

GN "Commander"

1316 posts
leuk voor vroeger maar nu is het saai geworden.
Beoordeling van FireBallz: 8
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

PC review
Zoo Tycoon packshot
GN score: 7.2
Bezoekers score (81): 8.4
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Zoo Tycoon screenshot nr. 1
  • Zoo Tycoon screenshot nr. 2
  • Zoo Tycoon screenshot nr. 3
  • Zoo Tycoon screenshot nr. 4
  • Zoo Tycoon screenshot nr. 5