GTA IV draait niet boven 30 fps

Volgens de 1UP podcast zal GTA IV niet boven de 30 fps (frames per second) gaan draaien. Veel fans kijken enigszins met argusogen naar dit aantal, gezien het feit dat GTA Vice City รฉn GTA III dit aantal ook al behaalden. Ter vergelijking: grafisch feest voor het oog F.E.A.R. tikt de 60 fps met gemak aan. Overigens zou de framerate ook niet รณnder de 30 fps moeten draaien, wat wel voor stabiliteit zorgt.


Grand Theft Auto IV zal het nieuwste spel worden in de GTA reeks, die al jaren uitgegeven wordt door Rockstar Games. De game zal gebruik maken van de Rage-engine en speelt zich opnieuw af in Liberty City, dat zeer veel gelijkenissen heeft met New York. Zo zul je diverse bekende wijken en gebouwen tegenkomen, maar dan onder een aangepaste naam. Je speelt de rol van Serviรซr Niko Bellic, waarmee je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Toch zal je ook gewoon weer opdrachten kunnen aannemen, die je worden toegewezen via je mobiele telefoon.
Meer weten? Lees onze Fast Forward!

GTA IV verschijnt 29 april voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

  1.   
    Cirdan's avatar

    okay, wil iemand uitleggen wat voor nut framerates heeft en is een hoger aantal beter?

  2.   
    Rideo Mortem's avatar

    ”Cirdan16″ schreef, "okay, wil iemand uitleggen wat voor nut framerates heeft en is een hoger aantal beter? "

    Ja. De framerate is het aantal beelden per seconde dat je videokaart uitkakt, als dit laag ligt hakkelt de game; je krijgt bijvoorbeeld maar 1 keer per seconde een nieuw frame (beeldfragment) te zien (je fps is dan dus 1). Hoe hoger je framerate ligt, hoe vloeiender alles gaat. Boven de 50/60 is het echter wel overkill, het verschil tussen 60 en 160 is niet echt relevant, tenzij je aan het benchmarken bent ofzo.

    Anyway, ik vind 30 laag, ik prefereer toch een framerate van een fps of 40 minimaal, maargoed. We zullen zien hoe t loopt.

  3.   
    Odys's avatar

    Als toevoeging: weinig games draaien tegenwoordig 60 fps. Het is wel fijn, maar niet altijd haalbaar. Daarbij heeft elke GTA tot nu toe een beroerde en instabiele framerate gehad, maar daar hoor je bijna niemand over. Het betekent wel dat de game wat houterig kan lopen maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt qua detail is er niets aan de hand ๐Ÿ˜€

  4.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Het boeit me allemaal geen ene moer snap er eigelijk ook bijna niks van die deskundige Computer Taal ๐Ÿ˜† Als het spel maar lekker en soepel draait

  5.   
    Xynetor's avatar

    Als je gewoon gaat kijken naar schermen een normaal scherm heetf 24 FPS dus eigelijk zitten ze daar ook al boven.

  6.   
    Mick.W's avatar

    Ik vind die vergelijking met F.E.A.R. een beetje raar. F.A.E.R. is een fps die zich vooral in kleine ruimtes afspeeld (als ik het goed begrijp, kantoren enz.) en GTA IV een enorme stad. En ja daar moet je iets voor inleveren.

  7.   
    Gerjann's avatar

    is laag!

  8.   
    Ruudjee's avatar

    Mick.W schreef, "Ik vind die vergelijking met F.E.A.R. een beetje raar. F.A.E.R. is een fps die zich vooral in kleine ruimtes afspeeld (als ik het goed begrijp, kantoren enz.) en GTA IV een enorme stad. En ja daar moet je iets voor inleveren."

    Jij zegt het ja.

    Zo’n kantoortje met wat lampjes renderen is hรฉรฉl wat anders dan een grote stad in HD met alle toeters en bellen..

  9.   
    Gerjann's avatar

    Ruudjee schreef, "

    ”Mick.W” schreef, "Ik vind die vergelijking met F.E.A.R. een beetje raar. F.A.E.R. is een fps die zich vooral in kleine ruimtes afspeeld (als ik het goed begrijp, kantoren enz.) en GTA IV een enorme stad. En ja daar moet je iets voor inleveren."

    Jij zegt het ja.

    Zo’n kantoortje met wat lampjes renderen is hรฉรฉl wat anders dan een grote stad in HD met alle toeters en bellen.."

    kantoren vragen ook veel fps door veel meer detail vooral antiliasing ofzo iets is dan erg zwaar

  10.   
    Alias's avatar

    Bij de pc versie van GTA SA zat een framelimiter bij de opties die ervoor zorgde (indien aan) dat je fps niet hoger ging als 25 wat in principe geen enkel nut had omdat je een framelimiter toch uit zette. Hebben ze nu in GTA IV ook een framelimiter ingebouwd in de opties van het spel of komt het gewoon niet hoger als 30??

  11.   
    samus's avatar

    weet iemand of het spel ook uitkomt voor de pc ๐Ÿ˜ณ ??

  12.   
    TotalPicnic's avatar

    als het stabiel is vind ik het prima, met mijn pc ben ik een fps van 4 gewend ๐Ÿ˜›

  13.   
    Deadstriker's avatar

    veyron92″]als het stabiel is vind ik het prima, met mijn pc ben ik een fps van 4 gewend :P[/quote]

    4 is gewoon onspeelbaar, ๐Ÿ˜†

    [quote=”samus schreef, "weet iemand of het spel ook uitkomt voor de pc ๐Ÿ˜ณ ??"

    Ja hij komt voor de pc maar dat duurt nog heel lang ๐Ÿ™

  14.   
    Alfa Warrior's avatar

    Ik krijg alleen een FPS van 30 als ik echt te veel aan het downloaden ben of te veel dingen te gelijk aan het doen ben.
    Dus ja, met 30 FPS moet je toch veel lagen? ๐Ÿ˜•

  15.   
    ps3 gek's avatar

    Als de vorige delen ook 30 fps was dan vind ik het niet zo erg. Ik heb zelf ook een film van erg goede kwaliteit van 25 fps. Ik weet niet of dat hetzelfde is. ๐Ÿ™‚ Ik ga niet meteen klagen, ik denk dat deze game TOP wordt! ๐Ÿ˜›

  16.   
    LXZ-76's avatar

    Alfa_Warrior schreef, "Ik krijg alleen een FPS van 30 als ik echt te veel aan het downloaden ben of te veel dingen te gelijk aan het doen ben.
    Dus ja, met 30 FPS moet je toch veel lagen? ๐Ÿ˜• "

    Nee, 30 fps is normaal. Dus ik snap al die heisa hier niet.

  17.   
    Verwijderen's avatar

    Eey, als je Sanandreas hebt gespeeld, dat is toch ook PRIMA speelbaar? en als het goed is, is dat ook 30 Fps….
    In iederegeval WEL als je Framelimiter aan hebt staan ( wat ik geen verschil vind )

    Dus, volgens mij licht het aan het spel, want als ik crysis op 30 fps speel, krijg ik toch soms het gevoel dat ik in action zone’s wat “lelijk beeld” krijg
    maar ik krijg dit nooit met sanandreas

    ( Ps, ligt niet aan mij Pc, hij kan alles Prima aan ๐Ÿ˜› )

  18.   
    squize me's avatar

    tja nx aan te doen…
    ps. weet iemand als je een amerikaanse psn account hebt hoe je dan online kan gamen maar dan bij belgie?

  19.   
    MauriceV's avatar

    ”Cirdan16″ schreef, "okay, wil iemand uitleggen wat voor nut framerates heeft en is een hoger aantal beter? "

    dat gaat om de snelheid van het beeld

  20.   
    MauriceV's avatar

    ”Cirdan16″ schreef, "okay, wil iemand uitleggen wat voor nut framerates heeft en is een hoger aantal beter? "

    dat gaat om de snelheid van het beeld

  21.   
    Tollos's avatar

    was bij san andreas was het toch ook al zo?? maargoed, een console moet ongeveer 35 fps draaien dus we zullen zien

  22.   
    cyberman12's avatar

    Ik vind de fps vooral belanrijk bij race games, er is niks ergers dan een hakelend beeld als je een bocht in wil sturen ๐Ÿ˜ฅ bij een game als GTA maakt het denk niet zo heel veel uit zolang het maar niet benรจden de 30 komt vind ik het allemaal goed ๐Ÿ™„

  23.   
    mrxthereal's avatar

    Dit is tog wel echt het minimum hoor… Ik weet dat ze een hele stad in sommige gevallen moeten laten zien maar zo mooi vind ik GTA IV er ook weer niet uitzien en als je dit vergelijkt met Call of Duty 4 die er ONTZETTEND mooi uitziend en met een fantastische framerate van 60 fps loopt tja..

  24.   
    Rideo Mortem's avatar

    Odys schreef, "Als toevoeging: weinig games draaien tegenwoordig 60 fps. Het is wel fijn, maar niet altijd haalbaar. Daarbij heeft elke GTA tot nu toe een beroerde en instabiele framerate gehad, maar daar hoor je bijna niemand over. Het betekent wel dat de game wat houterig kan lopen maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt qua detail is er niets aan de hand ๐Ÿ˜€ "

    stabiliteit en vloeiendheid > detail, for sure!

  25.   
    PS4owner's avatar

    30 frames is wel erg laag voor de games van nu
    ๐Ÿ˜ฎ

  26.   
    Odys's avatar

    Rideo Mortem schreef, "

    ”Odys” schreef, "Als toevoeging: weinig games draaien tegenwoordig 60 fps. Het is wel fijn, maar niet altijd haalbaar. Daarbij heeft elke GTA tot nu toe een beroerde en instabiele framerate gehad, maar daar hoor je bijna niemand over. Het betekent wel dat de game wat houterig kan lopen maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt qua detail is er niets aan de hand ๐Ÿ˜€ "

    stabiliteit en vloeiendheid > detail, for sure!"

    Developers dissagree ๐Ÿ˜› Games tegenwoordig proberen niet eens meer om bij de gouden 60 fps te komen. Het zou onbelangrijker zijn dan hoge kwaliteit textures. En voor de mensen die beweren dat je het niet kan zien: speel Burnout Paradise en Call of Duty 4 maar eens en beweer dat die niet soepeler lopen dan veel andere games.

    On Topic: En ik bedoel niet alleen detail, ook het inladen van grote werelden kost veel kracht. En dat is bij GTA zwaar extra belangrijk.

  27.   
    Neolite's avatar

    ik probeer zelf de fps altijd minimaal boven de 40 te houden het liefst rond de 60. Met crysis heb ik m nu rond de 60fps zitten. en dat vind ik soepel genoeg spelen. ๐Ÿ˜‰
    Het verschil is namelijk dat in drukke actie scenes de fps altijd wat zakt. Als dat niet al te veel is bij GTA IV dan zou 30 wel moeten kunnen, Hoewel ik betwijfel of ie dan wel helemaal soepel loopt in een drukke scene. ๐Ÿ˜‰

  28.   
    Rideo Mortem's avatar

    Odys schreef, "

    ”Rideo Mortem” schreef, "[quote=”Odys”]Als toevoeging: weinig games draaien tegenwoordig 60 fps. Het is wel fijn, maar niet altijd haalbaar. Daarbij heeft elke GTA tot nu toe een beroerde en instabiele framerate gehad, maar daar hoor je bijna niemand over. Het betekent wel dat de game wat houterig kan lopen maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt qua detail is er niets aan de hand ๐Ÿ˜€ "

    stabiliteit en vloeiendheid > detail, for sure!"

    Developers dissagree ๐Ÿ˜› Games tegenwoordig proberen niet eens meer om bij de gouden 60 fps te komen. Het zou onbelangrijker zijn dan hoge kwaliteit textures. En voor de mensen die beweren dat je het niet kan zien: speel Burnout Paradise en Call of Duty 4 maar eens en beweer dat die niet soepeler lopen dan veel andere games.

    On Topic: En ik bedoel niet alleen detail, ook het inladen van grote werelden kost veel kracht. En dat is bij GTA zwaar extra belangrijk. [/quote]

    Ik wacht liever 15 mins met spelen, mits vloeiend, dan dat ik 1 min laadtijd heb en een framerate van 20 oid, vloeiendheid en stabiliteit > laadtijd imo (laadtijd is iets eenmaligs, heel vaak zie je dat zodra iets in het (werk)geheugen staat, dat de laadtijden drastisch korter worden, dus dat is voor mij geen issue)

  29.   
    GTA_Gamer's avatar

    mrxthereal schreef, "Dit is tog wel echt het minimum hoor… Ik weet dat ze een hele stad in sommige gevallen moeten laten zien maar zo mooi vind ik GTA IV er ook weer niet uitzien en als je dit vergelijkt met Call of Duty 4 die er ONTZETTEND mooi uitziend en met een fantastische framerate van 60 fps loopt tja.. "

    Als ik eerlijk moet zeggen vind ik COD4 niet zo geweldig kwa graphics…

    ๐Ÿ™„ Maar mischien komt dat omdat ik dx10 games gewend ben ? ๐Ÿ˜†

  30.   
    NLkevvNL's avatar

    best laag tog..

  31.   
    claafie's avatar

    samus schreef, "weet iemand of het spel ook uitkomt voor de pc ๐Ÿ˜ณ ??"

    ja, ergens in oktober volgens mij ๐Ÿ˜‰

  32.   
    Masterchief's avatar

    Deze framerate heeft hopelijk toch niets te maken met de 360, en draaien beide versies dan lager, dus ook de ps3 versie ??? Dat lijkt me toch echt waanzin. De pc versie zal wel weer een jaar later uit gaan komen.

  33.   
    Sarge's avatar

    Gaming4Ever>NL schreef, "Het boeit me allemaal geen ene moer snap er eigelijk ook bijna niks van die deskundige Computer Taal ๐Ÿ˜† Als het spel maar lekker en soepel draait "

    dus heb je toch een iet wat hogere framerate nodig ๐Ÿ˜†

  34.   
    antonie112's avatar

    30 per seconde vind ik al veel hoor… 1 seconde is al best snel…

  35.   
    martijn901's avatar

    dus als of je er nouw een videokaat van โ‚ฌ100- of van โ‚ฌ3000- in hebzittten maakt het niets uit dat is nep zeg

  36.   
    Kik90's avatar

    een mensenlijk brein/oog kan maar 42 of 45 FPS waarnemen, dus 30 is inderdaad wel een beetje laag, 40 zou beter zijn.
    Maar eigenlijk een video kaart kopen die 160 FPS doet ofzo is een beetje onzin ๐Ÿ˜†

  37.   
    Alias's avatar

    ”martijn901″ schreef, "dus als of je er nouw een videokaat van โ‚ฌ100- of van โ‚ฌ3000- in hebzittten maakt het niets uit dat is nep zeg"

    ze hebben het hier over de console-versie omdat de pc versie (nog) niet uit is kun je het nog niet hebben over het verschil tussen videokaarten het lijkt me trouwens dat een eventuele pc versie wel een hoger fps haalt (indien je de juiste setup in je pc hebt) ๐Ÿ˜‰

  38.   
    PS3Killer's avatar

    Jammer, maar voor mij geen reden om geen GTA IV aan te schaffen ๐Ÿ˜›

  39.   
    Xtremie's avatar

    Dan speelt het zeker zoals je in Vice City die drugspillen pakte?:O

  40.   
    xizaaR's avatar

    erg teleurstellend, had minimaal 50fps verwacht ๐Ÿ‘ฟ ๐Ÿ™ ๐Ÿ˜ฎ

  41.   
    antonie112's avatar

    hij is dan in ieder geval wel stabiel ๐Ÿ˜€

  42.   
    svenrauws's avatar

    dan is mijn fps op mijn pc grandioos iets van 90/100